<![CDATA[]]>

Bättre grepp blev årets UF-företag

Camilla Björkman

Publicerades: 16 maj, 2012

Med en gummiknopp som fixar greppet på hockeyklubban vann smålänningarna Sebastian Nilsson och Anton Falk årets UF-företag. ”Idén kom som en blixt från en klar himmel”, säger 19-åringarna som nu startar aktiebolag.

– Det känns helt sinnessjukt! Det är svårt att beskriva det, säger Sebastian Nilsson som tillsammans med Anton Falk vann priset som årets UF-företag på tisdagskvällen, när SM 2012 i ungt företagande gick av stapeln på Älvsjömässan i Stockholm.

De två hockeyspelande 19-åringarna rodde hem priset för sitt UF-företag SWEknob, i vilket de tillverkar och säljer en gummiknopp för hockeyklubban.

Ett stort problem bland hockeyspelare är hål i handskarna, ett resultat av den frätande tejp som sätts på klubban. SWEknobs knopp, som är tillverkad i återvinningsbart gummi, löser problemet med hålen och förbättrar dessutom greppet.

– Idén kom som en blixt från en klar himmel. Så vi tog kontakt med ett plastföretag utanför Växjö, kollade upp ett miljövänligt material och tog fram prototyper. Sen gjorde vi den första beställningen, säger Sebastian som tillsammans med Anton själv investerat en del pengar i företaget.

På regionsfinalen i Kronoberg sopade de 19-åriga entreprenörerna fullständigt banan med de andra företagen, och vann i sju kategorier av åtta sökta: Bästa UF-företag, monter, vara, produktutveckling, marknadsföring, hemsida och affärsplan.

I finalen i Stockholm vann de förutom Årets UF-företag dessutom kategorin bästa produktutveckling, och kom på andra plats i bästa affärsplan.

– Hjärnan stod still i tio minuter när vi hörde att vi vann, säger Sebastian som tillsammans med Anton får representera Sverige på EM i UF-företagande i Bukarest.

När killarna nu tar studenten från Växjö Fria startar de aktiebolag och fortsätter att satsa på SWEknob.

– Men det är lite komplicerat för vi spelar mycket hockey. Men vi ska lösa det på något sätt. Vi ska absolut driva företaget vidare.

Roligast med att vara företagare tycker de är att träffa nytt folk och ta fram nya idéer.

– Att tjäna pengar är kul det också, det ska man inte sticka under stolen med!

Här kan du läsa mer om SWEknob och köpa gummiknoppen, som kostar 49 kronor i webbshopen.