<![CDATA[]]>

Data mest poppis när unga startar eget

Camilla Björkman

Publicerades: 9 maj, 2011

Av de 2 000 unga som startade eget under första kvartalet i år var den populäraste branschen dataprogrammering. Därefter kom hårvård. Det visar en ny rapport idag.

Under första kvartalet i år startade nästan 2 000 ungdomar mellan 18 och 25 år en enskild firma, vilket är 30 procent av alla nya enskilda firmor under kvartalet. Dataprogrammering var den bransch som lockade flest. Det visar en färsk rapport från Visma, som sammanställt statistik från Bolagsverket och kreditupplysningsföretaget UC.

Under 2010 startades cirka 7 000 enskilda firmor av unga i samma åldersgrupp. Då var den populäraste branschen hårvård, som nu kommer på plats nummer två i rankinglistan, efter dataprogrammering.

Artistisk verksamhet ligger också högt, liksom internethandel och restaurangverksamhet.

– Dagens nyföretagare är morgondagens arbetsgivare, både för sig själva och för andra. Att nyföretagandet är så stort bland ungdomar är därför väldigt lovande. Det är också positivt att kunna notera att de finns i så många som 350 olika branscher, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Går man längre ner i åldrarna verkar dock inte trenden hålla i sig. Magnus N:son Engelbäck, VD för Ung Företagsamhet, har inte sett någon boom av dataprogrammerare bland de gymnasieungdomar som startat eget via organisationen.

– Nej, det är inte något som sticker ut sådär jättemycket. Men vi jobbar också med 6 500 företag så det blir en väldig bredd, säger han till Driva-eget.se.

Däremot ser han en växande trend av unga som startar eget inom design, framförallt att designa kläder.

– Det ligger i tiden och diskuteras mer. Fler heminredningsprogram och livsstilsmagasin har gjort att frågan fått mer fokus, säger han.
 

De fem populäraste branscherna bland unga nyföretagare första kvartalet 2011 (1 862 firmor)
1. Dataprogrammering (122 nya företag)
2. Hårvård (114)
3. Artistisk verksamhet (96)
4. Postorderhandel på internet (69)
5. Restaurangverksamhet (63)

De fem populäraste branscherna bland unga nyföretagare under hela 2010 (7 194 firmor)
1. Hårvård (583 nya företag)
2. Artistisk verksamhet (411)
3. Dataprogrammering (406)
4. Skönhetsvård (261)
5. Byggnadssnickeriarbeten (252)