<![CDATA[]]>

Det mörknar för unga – men fler startar eget

Camilla Björkman

Publicerades: 11 november, 2011

Arbetsförmedlingen varnar för stigande arbetslöshet de kommande två åren, vilket slår hårt mot unga. För många ger det näring till drömmen om att starta eget. ”Alltfler unga kommer till oss”, säger Harry Goldman på Nyföretagarcentrum, som trots att många slussas dit via Arbetsförmedlingen inte får en krona av myndigheten.

Idag ligger arbetslösheten på 7,2 procent, enligt SCB. Men nu varnar Arbetsförmedlingen för att siffran kommer att öka de närmsta två åren.

– Vi börjar närma oss punkten när arbetslösheten börjar stiga igen. Vi bedömer att sysselsättningen börjar vika under 2012 och fortsätta nedåt 2013. Det gör att arbetslösheten stiger på motsvarande sätt, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, till DI.

De värst drabbade är de unga, som inte hann få ett jobb under återhämtningen det senaste året. Under 25 år ligger arbetslösheten på 22,1 procent.

Lösningen: Starta eget
För många blir ett eget företag drömmen ut ur arbetslösheten, och till Nyföretagarcentrum stiger antalet unga som vill ha hjälp med att starta eget.

– Den här stora gruppen unga kommer inte in på arbetsmarknaden. Då är att starta eget företag – om man gör det ordentligt – en välsignelse, säger Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum, till Driva eget.

Men trots att 27 procent av Nyföretagarcentrums deltagare kommer direkt från Arbetsförmedlingen får organisationen inga pengar därifrån.

– Det är ett skämt. Coachen från Arbetsförmedlingen som kommer med personen som vill starta eget får betalt. Men vi får inte en spänn, säger Harry Goldman.

Han menar att man måste sluta prioritera de som står längst bort från arbetsmarknaden, och satsa på de som snabbt kan ta sig in igen. Här ingår unga företagare.

En ny attityd
Men det är inte bara arbetslöshet som driver unga till att starta eget. I skolan införs entreprenörskap i studieplanen och fler får prova på att driva företag genom organisationen Ung Företagsamhet. En undersökning från dem själva visar att knappt var fjärde ung person som drivit UF-företag under skoltiden har tio år senare erfarenhet av att driva företag.

En annan studie av Svenskt Näringsliv visar att antalet företagare under 35 har varit dubbelt så högt som tillväxten av den totala företagsamheten under de senaste två åren.

– Den nya generationen har en helt annan attityd till starta eget än den gamla. Man är uppvuxen med att allt är möjligt och att alla kan driva eget, säger Harry Goldman.