<![CDATA[]]>

Unga startar fler företag

Camilla Björkman

Publicerades: 12 mars, 2012

Unga upp till 25 år startade nästan 16 procent fler företag under 2011 än året innan. ”Man är uppvuxen med att allt är möjligt”, säger Harry Goldman på Nyföretagarcentrum.

Det visar en sammanställning från Visma Infoline.

Under 2011 registrerades 6 235 firmor av personer födda 1987 eller senare. Året innan var antalet nya enskilda näringsidkare i samma ålder 5 391, vilket är en ökning med 15,7 procent.

I övriga åldrar och företagsformer ökade nyföretagandet bara med 6,5 procent under 2011.

De tre populäraste branscherna var liksom året innan hårvård, programmering och artistisk verksamhet. Däremot har branscherna utökats från 318 till 348 stycken och innefattar numera även konsumentträff, rymdfart och äggproduktion.

En av de nya, unga företagarna som satsar på it-verksamhet är Alex Stendahl, vd och ägare till IT-företaget Info Solutions i Vallentuna. Han startade sitt företag 2008 och har i dag tre anställda, plus han själv. Men han räknar med att växa och tror att personalstyrkan kommer att uppgå till sex-sju stycken om två år.

– Jag började med en enskild firma och byggde upp mina tjänster som konsult. 2008 startade jag mitt aktiebolag, och året efter kom min första anställda, en systemutvecklare. Nu har även en utbildare och ytterligare en systemutvecklare tillkommit, säger han.

Enligt Harry Goldman, vd för Nyföretagarcentrum, är ett eget företag vägen ut ur arbetslöshet för många unga.

– Den här stora gruppen unga kommer inte in på arbetsmarknaden. Då är att starta eget företag – om man gör det ordentligt – en välsignelse, säger han i en tidigare intervju med Driva Eget.

Han menar att den unga generationen har en annan attityd till att starta eget, jämfört med de äldre:

– Man är uppvuxen med att allt är möjligt.

Alex Stendahl.

Harry Goldman.