<![CDATA[]]>

Se upp för att välja fel namn till företaget

Camilla Björkman

Publicerades: 8 juli, 2013

Småföretagaren Katarina Nyman med företaget By kny och Klas-Göran Karlsson med sajten Billyandfriends har båda kämpat för sina företagsnamn och förlorat mot jättarna. Gå inte i samma fälla med dessa råd.

Läs vår guide till hur du väljer rätt namn här.

Flera småföretagare har fått överge sina viktiga företagsnamn efter en tvist med en jätte.

Katarina Nyman är en av dem. Hon har länge kallats för Kny och började därför kalla sitt varumärke som designer för By kny. Men det gillade inte det amerikanska klädmärket DKNY. Efter tvister med företaget har hon nu fått byta namn till Katarina Nyman AB.

Detta trots att Patent- och registreringsverket omprövat hennes företagsnamn och kommit fram till att det inte kan förväxlas med jätten.

– Mina varor har börjat synas mer och mer i olika sammanhang. Jag vill inte jobba på i några år till och verkligen etablera namnet By kny, säger hon till DN.

Även Klas-Göran Karlsson, grundare av köp- och säljsajten Billyandfriends.se har fått slåss för sitt namn – och förlorat. Sajten hette från början iloveikea.se, vilket Ikea vägrade acceptera.

– För oss blev det lite som David mot Goliat. Vi hade ju inte gjort sajten för att jävlas med Ikea, tvärtom var det tänkt som en hyllning till dem, säger Klas-Göran Karlsson.

Det är svårt att hitta ett företagsnamn som är både slagkraftigt, unikt och lätt att komma ihåg. Ta dessa tips till hjälp:

Så här kan du konstruera namnet 

  • Geografiska namn + verksamhetsord: Ronneby IT Aktiebolag, Investment Consulting Sweden AB
  • Personnamn + verksamhetsord: Brobergs Motor Aktiebolag, Karl Jönssons Fastighetsförvaltning Handelsbolag
  • Initialer/bokstavskombinationer + verksamhetsord: P.M. Redovisning Aktiebolag, PSK Consulting Kommanditbolag
  • Fantasiord: Cajin Aktiebolag, Bogax AB
  • Fantasiord + verksamhetsord eller geografiska namn: Cajin Finans Kommanditbolag, Bogax Scandinavia Aktiebolag

Men se till att namnet inte…

  • Uppfattas som en benämning på en särskild verksamhet. Du kan till exempel inte välja ett namn som bara berättar om verksamhetens art, till exempel Bilverkstad AB eller Bageriet Handelsbolag.
  • Är förväxlingsbart med ett namn som redan finns – i alla fall inte i samma bransch. Till exempel hade kanske By kny kunnat finnas kvar om inte Katarina Nyman var modedesigner.
  • Är vilseledande. Är företagsnamnet Karl Jönssons Snickeri i Göteborg AB, så ska det i princip finnas en Karl Jönsson i bolaget, det ska bedrivas snickeriverksamhet och det ska finnas en anknytning till Göteborg.

Källa: Bolagsverket

Artikeln uppdaterad 2015-08-31