Korkat förslag om turordning måste tas tillbaka!

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 15 augusti, 2014

Socialdemokraterna drog under torsdagen fram ett verkligt ess ur rockärmen – Margot Wallström. Då var jag övertygad om att det blir vänsterseger i valet.

Men nu dagen efter tror jag att socialdemokraterna faller på eget grepp i valet. Detta korkade grepp gäller förslaget om att avskaffa undantag i turordningsreglerna. Jag håller med Småföretagarnas riksförbund om att det är rena krigsförklaringen mot småföretagen.

Det viktigaste för att få ned arbetslösheten är att försöka få fler företagare att våga anställa. Storföretagen  är då inte mycket att hoppas på. De drar ju åt motsatt håll – avskedar personal och flyttar produktion utomlands.

Hoppet står till småföretagen. Det vore rena förtjänsten för samhället att ge dem morötter för att våga ta steget, exempelvis genom att låta dem slippa sociala avgifter på den först anställda.

Om man ska rätta sig efter vad politikerna säger så vill alla värna om småföretagen. Så säger de också i en enkät som vi nu håller på att sammanställa till nästa nummer av Driva Eget.

Men ska man efter dagens besked från arbetsmarknadsministerkandidaten Ylva Johansson vill partiet motarbeta småföretagen – försvåra anställning i stället för att underlätta.

Beskedet om att ta bort undantaget i turordningsreglerna kan knappast tolkas på något annat sätt. Dagens regel om att två anställda får undantas för företag med mindre än tio anställda  är utmärkt.

Låt mig ta exemplet med företagare X:

Han är inte direkt missnöjd med de två anställda men de lyfter inte företaget.

Så träffar han på en person med perfekta egenskaper som han tror skulle kunna ge företaget det där lyftet som han längtat efter.

Men ska han våga göra denna nyanställning om han tror att socialdemokraternas nya förslag ska gå igenom? Om hans företag framöver måste avskeda en av de tre är det ju den nya nyckelpersonen som måste gå.

Risken är stor att han därför avstår från nyanställningen och hankar sig fram med de två ”medelmåttorna” som han har.

Efter det här är jag och andra småföretagare besvikna på partiledare Stefan Löfven som hittills framstått sig själv som företagarvän. Han har nu två möjligheter:

  1. Att ta sin kollega Ylva Johansson i örat och ta tillbaka det korkade förslaget kring turordningsreglerna.
  2. Att stå fast vid förslaget och strunta i att småföretagarna inte vill rösta på socialdemokraterna i höstens val.