Gör tittarna till köpare i din webbshop!

Samuel Karlsson

Publicerades: 5 november, 2018

Hela 97,5 procent av alla som besöker en webbshop köper … ingenting! Att bara satsa på mer marknadsföring är inte rätt väg. Tänk så här i stället, så ökar du konverteringen.

Få köp i din webbshop? Bara 2,5 procent av alla besökare i en webbshop handlar, om man ser till det globala snittet. En vanlig lösning på problemet är att öka marknadsföringen. Men i stället för att betala mer för fler besökare bör du jobba på att öka andelen köp, påpekar Karl Lillrud. Han är grundare av
Maneer, vars tjänst hjälpt över 3 000 företag att öka sina konverteringar (det vill säga köp) och har även själv drivit e-handel i många år.

– Många skjuter med hagelbrakare hela tiden och vill bara få trafik till sajten. Men det räcker inte att många klickat på annon-
serna. Den relevanta frågan är inte hur många vi når ut till, utan hur många som blir betalande kunder, säger han.

Rätt målgrupp till din webbshop

Rikta din marknadsföring och se till att dina besökare är rätt målgrupp och intresserade av dina produkter. Analysera din statistik från till exempel Google analytics på djupet. Ofta kan du då upptäcka att trafiken kommer från fel land eller någon icke relevant källa, enligt Karl. Men, påpekar han, det räcker inte att bara nå ut till potentiella kunder. Du måste även förstå varför vissa köper och andra vissa väljer att lämna butiken.

– Är de inte redo att köpa här och nu finns det en anledning. De kanske inte behöver något, inte har råd, måste gå ut med hunden eller är på en fysisk plats där de inte vill ta upp sitt kreditkort. Så hur kan jag möta kunden vid rätt tillfälle? Det går att analysera fram. Om du avsätter en del av din marknadsföringsbudget för att säkerställa att du når rätt grupp och för att minska läckor där trafiken sipprar ut kommer du att se en ökad konvertering.

Jämför dina befintliga kunder med besökare som inte handlat, då kan du dra slutsatser om vad som skilde sig åt. När du lär känna dina kunder och förstår hur de tänker i köpögonblicket kan du upptäcka vad som behöver korrigeras.

Rätt anpassat

Som exempel lyfter Karl en webbshop för skejtutrustning. De hade designat sajten utifrån sina tilltänkta kunder, men tänkte inte på att många av dem var i en ålder då de inte handlade själva. De fick in ett stort antal besökare som kollade runt och sedan skickade en länk till sin förälder.

– Men föräldern gick in och möttes av en approach som inte skapade det förtroende som en vuxen vill ha när man ska dela med sig av sina heliga kortuppgifter. Även om sajten kanske ska vara designad som ett häftigt magasin ska kundvagnen kännas säker och trygg, här finns inget skäl att ha en häftig upplevelse.

I slutändan handlar det om att göra det lätt för konsumenten att köpa. Hela 70 procent av de kunder som lagt något i en varukorg lämnar den.

– Den största anledningen är att du har en för långsam sajt – så allt som gör din sajt snabbare är välinvesterade pengar. Ha inte för mycket info och ta bort alla formulärfält som du inte måste ha svar på för att leverera ordern. Allt som du kan skrapa bort kommer öka konverteringen. Ha inte för många steg, för kundvagnar uppdelade på flera sidor kan man räkna med att tappa tio procent av kunderna för varje ny sida, säger Karl.

Det faktiska priset

En annan viktig aspekt för lämnade kundvagnar är fraktkostnader som besökaren inte hade räknat med.

– Erbjud gärna fri frakt så att när någon ser ett pris är det vad kunden faktiskt ska betala. Er relation ska baseras på ärlig kommunikation. Är du sanningsenlig kommer du att lyckas bra. Tänk på att missnöjda kunder blir en långsiktig förlustaffär eftersom de berättar för väldigt många fler än en nöjd kund, säger Karl.

Men, kanske är hela tänket med en kundvagn helt fel, funderar han, en onödig spegling av den fysiska butiken som inte tar till vara på webbens möjligheter? Amazon har ”one click shopping” – så fort du klickar ”köp” så köper du verkligen och behöver varken kundvagn eller beställningsförfarande. Köper du ytterligare något inom en viss tid skickas varorna tillsammans. Något som nu kan dyka upp som möjlighet för fler eftersom Amazon nyligen förlorade sitt patent på lösningen, berättar Karl.

– Många använder kundvagnen som en önskelista för att samla på sig varor och måste sedan sitta och klicka på delete-
knappen före köp. Det skapar en negativ känsla mentalt. Varför har vi inte tänkt mer kreativt? Vi behöver kundvagnen 2.0!

Det gäller också att få kunderna att vilja komma tillbaka och handla igen, så ge bästa möjliga kundservice och vårda relationen även efter köp.

– Utnyttjar du godkännandet att ha kontakt med kunden fel har du bränt det. Du måste förstå vem kunden är och skicka personliga rekommendationer. Framtidens
e-handel handlar om att kunderna ska känna att du stöttar dem, inte pushar.

Av: Ebba Arnborg