Börssvängningarna är orimliga – så följ mitt råd

Anders Andersson

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 20 oktober, 2014

På mindre än tre veckor i oktober sjönk aktiekurserna med 13 procent i genomsnitt. Så vände det upp i fredags med tre procent.

Hur ska det då gå denna vecka? Vad är det egentligen som händer? Är detta rimligt?

Nej, börsen är sällan rimlig. Både det kraftiga raset och den plötsliga uppgången är överreaktioner. Verkligheten är nästan aldrig lika dramatiska som kurssvängningarna.

Börsen är som leken ”Följa John” – de stora aktörerna styr på ett sätt som är svår att förutse och de små följer efter.

Inte brydde sig den så kallade marknaden om att Ryssland annekterade Krim. Inte ens sanktionerna mot Ryssland drog ned börsen.

Många bolag ansågs övervärderade ända fram till oktober – hade alltså för höga kurser i förhållande till vinsten. Men det brydde sig heller inte marknaden om.

Det var fler som ville köpa än som ville sälja, så kurserna steg. Många placerare var förundrade och stressade över detta, men tänkte att det säkert var rätt eftersom räntan var extremt låg. Det finns ju då nästan inga räntepapper som kan vara alternativ till aktier.

Men så upptäckte någon att Rysslands eländiga ekonomi också påverkar en av det landets främsta handelspartner, Tyskland. När vi har tyckt att ekonomin ser dåliga ut i vissa Europeiska länder har vi tröstat oss med att dragloket Tyskland går bra. Plötsligt var det slut med det.

När det dragloket bromsade in tappade många hoppet och tryckte på säljknappen. När några stora började sälja följde fler efter. Nedåtspiralen var i full gång. Pessimisterna styrde.

Min favoritanalytiker Peter Malmqvist har räknat ut att tysk industriproduktion har dalat från en tillväxt på drygt 4 procent i mars när Krim annekterades till minus 0,2 procent i augusti. Och den statistiken blir förmodligen ännu sämre i september och oktober.

För Ryssland går det riktigt dåligt, också därför att oljepriset dragit ned kraftigt. Men för övriga värden kan lågt oljepris vara ett smörjmedel för ekonomin.

Vart kurserna nu är på väg är omöjligt att säga. Kursstyrningen är aldrig rationell. Ska de styrande på marknaden domineras av optimister eller pessimister?

Optimisterna säger att det nu finns gyllene tillfällen till ”bottenfiske” – att köpa aktier som fallit orimligt mycket under oktober.

Pessimisterna ser inget slut på konflikten mellan Ryssland och Ukraina och tittar djupare i dystra tyska siffror.

Det sundaste vore om kurserna mest styrs av bolagens vinster och prognoser. Det får vi se denna vecka, när många storbolag kommer med rapporter för tredje kvartalet. Atlas och Electrolux kom med sina under måndagen, och båda ansågs så bra att kurserna steg rätt kraftigt.

Men hur veckan slutar vet ingen. Så mitt nedslitna råd håller minst lika bra som vanligt:

Hoppa inte in och ur aktiemarknaden. Det klarar du inte. Se aktier som något långsiktigt som i en bra blandning på sikt går bättre än andra placeringar.