Skapa en bloggstrategi för din företagsblogg 2016

Linda H da Silva

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 14 januari, 2016

Här är tipsen som hjälper dig som företagare att använda din blogg smart 2016!

Nu är det nytt år och många har redan gjort sina mål för vad de vill uppnå detta året. Som företagare så innehåller antagligen dina mål något som ökar försäljning och varumärkesmedvetenheten för ditt företag.

Företagare som bloggar fördubblar sina chanser att öka sin försäljning men det gäller samtidigt att maximera de möjligheter din företagsblogg ger. Du som ännu inte bloggar men funderar på att starta, varför inte göra det nu detta året?

Så skapar du en bloggstrategi för din företagsblogg 2016
Följande är till för att hjälpa dig att skapa en bloggstrategi 2016, den kan göras ännu mer komplex om du vill.

Utvärdera förra årets blogginsats

 • Vad gjorde du förra året med din blogg? Några saker att fundera kring:
 • Vilka inlägg var populärast? (kräver ett statistikprogram som Google Analytics)
 • Hur många besökare hade du och varifrån kom de?
 • Fanns det något dina läsare saknade? (fråga dem gärna)
 • Vad kan du förbättra i år?

Det finns flera andra saker gällande din blogg att utvärdera så som hur många som skrev upp sig på ditt nyhetsbrev, vilka inlägg som gav mest kommentarer, vilka sociala medier kanaler som fungerade bäst, bloggens utseende, övrigt innehåll.

Vad vill du uppnå med din företagsblogg 2016?
Vad är dina mål med din företagsblogg detta året? Är det att öka trafiken, öka försäljningen, få fler potentiella kunder eller något annat?

Ta dig tid att gå igenom vad du vill uppnå med bloggen, vad har den för syfte och hur kan du bemöta dina kunders behov genom den. Var specifik när du sätter dina mål, då blir det lättare att uppnå dem. Om ditt mål är att öka din trafik, hur mycket ska du då öka den och vilken sorts trafik är det du vill ha? Det kan vara bättre att öka med 100 nya potentiella kunder än 350 som bara läser och går vidare.

Nå dina mål snabbare och lättare
Du får lättare att nå dina mål om du bryter ner dem och är mer specifik. Bestäm hur du ska göra för att nå målet, vad du behöver och hur lång tid det får ta. Då blir det också enklare att mäta resultaten allt efter hand.

Klättra mot toppen av Google – sökoptimera dina blogginlägg
Det fina med en företagsblogg är att du har möjlighet att sökoptimera dina inlägg på ett helt annat sätt än en vanlig statisk hemsida har. För att kunna göra det behöver du veta vem du vänder dig till och vad de söker efter och vad dina nyckelord och sökfraser ska vara. Att lära sig grunderna i sökoptimering lönar sig. Det behöver inte vara komplicerat. Tycker du det verkar svårt eller helt enkelt inte vill göra det så finns det företag som kan hjälpa dig.

Håll koll på vilka du tävlar mot
Oavsett om man vill kalla det konkurrenter eller medtävlande så finns det andra som gör samma sak som du och det kan vara bra att hålla koll på vad de gör. Om inte annat så kan du lära dig något och se vad de gör och inte gör.

Planera ditt blogginnehåll
Detta är det första steget till att skapa bra innehåll som dina potentiella och nuvarande kunder uppskattar. Vad behöver de hjälp med, hur kan din blogg lösa deras problem? Hur ofta ska du blogga? Med en bra innehållsstrategi så kommer du långt. En början till en bloggplan hittar du här.

Använd gärna en så kallad “editorial calendar” där du kan planera in ditt innehåll. Det finns flera olika online program som kan underlätta också. Självklart kan du även använda en vanlig kalender också.

Vilken sorts innehåll ska du skriva? Några olika förslag på innehåll:

 • Kortare blogginlägg
 • Längre inlägg med mer specifik information
 • Frågor och svar inlägg
 • Videoinlägg
 • Listor
 • Bloggserier (flera sammanhängande inlägg, uppdelade på flera gånger)

När du bloggar om saker som inte är tidsbundna, t.ex ett julerbjudande, men istället delar med dig av värdefull information så kan du återanvända det under året. Bryt ner det till kortare statusuppdateringar för sociala medier t.ex eller dela på Instagram.

Behöver du hjälp att planera ditt blogginnehåll? Missa inte andra omgången av bloggplaneringsutmaningen som startar 25/1. Mer info på bloggsucce.se/bpu

Förvandla läsare till kunder
Med välskrivet innehåll så är det lättare att förvandla läsare till kunder. Nästa steg från läsare till potentiell kund är via ditt nyhetsbrev. Där har du möjlighet att verkligen prata med de som är intresserade av vad du säljer. Arbeta därför in ditt nyhetsbrev i din bloggstrategi.

En av de viktigaste delarna i dina inlägg är ditt “Call to Action” även kallat CTA. Det är när du uppmanar till något. T.ex “för att få 20% rabatt på nästa inköp skriv in din email här” eller “100:- rabatt när du handlar innan kl 17 idag”. Avsluta dina inlägg med någon slags uppmaning om så bara att lämna en kommentar. Visa att du vill ha fortsatt kontakt med läsaren.

Hur ska du marknadsföra din företagsblogg 2016?
Vilka kanaler ska du använda för att marknadsföra din företagsblogg? Hur ska du använda dem? Att redan från början veta hur du vill distribuera ditt innehåll och markandsföra dig gör det lättare att skapa innehåll. Dra nytta av de olika schemaläggnings möjligheterna som erbjuds på kanaler som Twitter och Facebook eller använd t.ex Hootsuite. Kom ihåg att även om du automatiserar så måste du vara tillgänglig för att kommunicera med dina följare.

Utvärdera dina insatser

Utvärdera dina insatser med jämna mellanrum så att du kan se vad som fungerar och vad som kan förbättras. Har du fått den trafiken du ville? Ökat antalet prenumeranter till nyhetsbrevet? Sålt mer via din blogg? Skrivit så många inlägg som du planerat? Har det varit värt tiden du lagt ner? Vilka frågor du behöver ställa dig beror på de mål du satt upp.

Ladda ner din Bloggstrategimall
För att göra det lättare för dig så har jag skapat en mall du kan använda för att redan nu skapa din bloggstrategi. Ladda ner den här.

Har du redan planerat årets innehåll?