”Släpp prestigen och tänk på landets bästa”

Anders Andersson

Publicerades: 20 september, 2014

I valrörelsens slutspurt var jag imponerad av centerledaren Annie Lööf. Hon hade den mest småföretagarvänliga politiken och hon argumenterade för den på ett självsäkert och övertygande sätt.Annie

Men nu är det dags för henne att ändra på sin kaxiga, kompromisslösa och våghalsiga taktik mot Stefan Löfven. Jag är väl medveten om att hon och folkpartiledaren Jan Björklund nu har ett svårt val mellan två alternativ som båda har nackdelar:

  1. Att säga nej till samarbete med en regering med socialdemokrater och miljöpartister och stå enade med de andra två allianspartierna som de sagt i valrörelsen. Lyckas den tilltänkta regeringen då komma överens om en budget med Vänsterpartiet får Anni Lööf inte igenom något av sina företagarförslag. Spricker vänstersamarbetet blir det nyval. Frågan är om allianspartierna vinner på det, särskilt nu när trumfkorten Reinfeldt och Borg är ute ur bilden.
  2. Att bli stödpartier till en regering med S och MP och med dem förhandla fram en budget. Det kan betyda att allianssamarbetet spricker inför valet 2018. Men med detta alternativ skulle Centern kunna förhandla sig till bättre villkor både för småföretagen och  landsbygden.

Jag håller på alternativ två, precis som mittenpartiernas väljare  i den enkät som DN  redovisar. Nu Annie Lööf tycker jag att du ska släppa på din prestige och tänka mer på landets bästa än på det våghalsiga rävspel som du hittills ägnat dig åt. Politik handlar väl om att få igenom om idéer och förslag.

Med tanke på den knipa som Stefan Löfven nu hamnat i tror jag att Lööf och Björklund nu har ett skapligt förhandlingsläge. Rent förhandlingstaktiskt kan deras hittills så kaxiga attityd mot Löfven ha varit smart. Men för att komma vidare måste det till lite mer ödmjukhet och kompromissvilja.