Statliga myndigheter, varför lär ni er aldrig?

Camilla Björkman

Publicerades: 24 november, 2014

Skatteverket har bränt 2,5 miljoner på en personalfest i Globen. Utöver lokalen som gick loss på över en kvarts miljon tillkom bland annat teknik och dekor för cirka 400 000 kronor, och en moderator och gästföreläsare för 175 800 kronor. Snittnotan blev 1 600 kronor per person. Ingen megalyx men ändå tillräckligt för att få skattebetalarna att reagera.

Nu måste jag fråga mig: Vad är det med statliga myndigheter och personalfester?

Först var det Säpos James Bond-fest för 5,3 miljoner. Sedan Tillväxtverket som under några år spenderade totalt 16,5 miljoner på representation, seminarier och annat vilket ledde till att generaldirektören Christina Lugnet fick gå. Icke att förglömma FRA som la över en miljon på fest där Charlotte Perrelli uppträdde, och Lotteriinspektionen som brände nästan lika mycket på 35 nätter i Las Vegas.

Jag förstår att även anställda hos statliga myndigheter behöver få släppa loss. Det jag förvånas över är: varför lär de sig aldrig? Det är ju fullständigt upplagt för skandalartiklar när Skatteverket festar i Globen för 2,5 miljoner av skattebetalarnas pengar.

Varför inte sätta en gräns på 800 kronor per person och hyra något lite mer lågmält? Varför inte tänka: hur kan vi komma undan så billigt som möjligt – och få pluspoäng hos skattebetalarna som ju betalar våra löner? De flesta småföretagare skulle aldrig drömma om att lägga 1 600 kronor per person på en fest – då borde samma regler gälla för statliga arbetsgivare.

Nej, som så många gånger uppmanar jag nu politikerna att inspireras av småföretagarna – och tänka kostnadseffektivt och smart. Här är vår artikel med 14 tips på hur du ordnar ett trevlig event att inspireras av.

Trevlig fest!