Vd har ordet

Hanna Brodda

Publicerades: 3 augusti, 2009

Jag har nu varit egenföretagare i ungefär tre månader, det är dags för en uppsummering av första kvartalet. Vädret har varit ett minus. Sommaren har varit fin. Det är lätt att jobba när man som jag är nöjd efter en halvtimme i solen, men svårare att få andra att jobba när solen gassar.

Mycket annat har flytit på bra. Det allmänna konjunkturläget har gjort att många underkonsulter har tvingats ge ett fördelaktigt pris, produktiva människor har frisatts på arbetsmarknanden och som egenföretagare har jag varit statens högsta prioritering. Det har varit en spännande period av hög kreativitet, många intressanta möten och sköna framgångar. Nu följer en tid av leverans. Idéerna ska testas på marknaden, kunderna ska inte bara komma med glada tillrop, utan också öppna plånboken och trafikströmmar ska gå min väg. Det blir utmaningarna för andra perioden i mitt företags liv.

Balansrapport

Detta har jag fått in under första periodent, (Q2 maj-juli):

* Idén. Den kom redan för något år sedan, men den har utvecklats och tagit form.

* Produkten. Publiceringssystemet för webbplatsen, designen och varumärket har tagit form. Sedan ska den göras varje dag, det är ju nyheter. – 126 000 kr plus tre månader obetald arbetstid.

* Bra medarbetare som kommer att kunna jobba deltid.

* Bank. Jag valde SEB, inte för att det var den bästa banken alla kategorier, utan för att det var den banken jag hade sedan tidigare. Det gav fördelar. -600 kr

* Första lånet. + 75 000 kr

* AB:et. -2000 kr i reg-avg.

* Revisorn. – 6000 kr/år

* Statliga bidrag. + 75000 kr

* Ett bra namn och registrerad domän. 500 kr

Summa: + 15500 (exklusive egen arbetad tid)

Detta har jag försökt men misslyckats med:

* Få in en partner på heltid.

* Få in en säljare på provision/partnerskap/löfte om framtida lön.


Mål för andra perioden, Q3:

* Lansera produkten.

* En första kund.

* Kunna anställa en person, få till en bra deal med en säljare, få in pigga praktikanter och anlita kontraktsmedarbetare.

* En lokal. Helst vid Slussen.

Semesterns motarbetare. Min man och jag är både i uppstartsfasen. Vi har också hyrt två hästar under sommaren, vi har fyra barn, en katt och två hundar. Då blir hösten kanonlugn när vi lämnar tillbaka hästarna, sätter in barnen i omsorg och får jobba koncentrerat i många timmar i sträck.


PS. Alla vi som startar företag har mycket gemensamt, oavsett vad vi startar, men alldeles snart kommer jag att berätta här på sajten vad exakt det är jag håller på med. En nischad medieprodukt på nätet, har jag berättat hittills, men snart ska ni få se en skärmdump. Jag kommer att behandla ett ämne som berör många, det förlänger livet och i sämsta fall förkortar det.