<![CDATA[]]>

Franchiseföretagen skjuter i höjden

Annika Wihlborg

Publicerades: 11 juni, 2013

Antalet franchiseföretag har ökat med 18 procent på två år och franchisekedjorna med sju procent, visar färska siffror. Men vad bör du tänka på innan du blir franchisetagare? Läs expertens råd här.

Enligt den senaste statistiken från Svensk Franchise och HUI Research har både franchisekedjor och -företag ökat. I dag finns det 29 000 franchisetagare som omsätter runt 200 miljarder kronor.

Funderar du också på franchise? Då finns det en del att tänka på. Göran Eriksson, advokat som bland annat jobbat med franchisejuridik, berättar att det först gäller att se över finanserna. Ofta krävs en viss investering och har du inte ett eget kapital får du vända dig till externa finansiärer, till exempel banker.

– En av de viktigaste sakerna att tänka på är att så långt som möjligt undvika att gå i borgen för det nystartade företagets skulder, säger han.

Går det inte att undvika, se åtminstone till att åtagandet är tydligt begränsat. Fråga dig också om du är beredd att ge insyn och kontroll till andra, vilket krävs som franchisetagare. Svaret beror i allmänhet på hur du uppfattar de personer som står bakom franchisekonceptet.

Viktigast, menar Göran Eriksson, är att verkligen undersöka det koncept du funderar att bli franchisetagare i. Dra nytta av franchisegivaren, men vänd dig även till andra, oberoende källor. Kanske finns framgångsrika franchisetagare på andra orter som du kan hämta information från?

Göran Eriksson rekommenderar även att använda sig av Svenska Franchiseföreningens checklista för franchiseavtal. Han menar att du ofta har liten möjlighet att påverka innehållet i franchiseavtalet. Oavsett vad är det viktigt att låta en advokat som arbetar med franchisejuridik att granska avtalet innan du skriver på.

Hur vet du då om just ditt franchisekoncept är bra eller dåligt? Extra svårt blir det om konceptet är nytt. Viktigt, menar Göran Eriksson, är att se om pilotenheten har bedrivits framgångsrikt och på en ort som är snarlik den där du själv avser att starta upp din verksamhet.

– Om det saknas en pilotenhet bör du kanske avstå från erbjudandet, säger han.

Har det däremot funnits länge måste du göra en analys av konceptet som det ser ut i dag.

Fem viktiga frågor att fundera över om du funderar på att bli franchisetagare:

  1. Är tiden och platsen korrekt för det aktuella konceptet?
  2. Är konceptet och bakomliggande affärsidé bärkraftigt?
  3. Är avtalsvillkoren rimliga och rättvisa samt kan du uppfylla dina åtaganden?
  4. Lämnar franchisegivaren tillräckligt med stöd och utbildning för franchisetagaren under såväl inledning som därefter?
  5. Finns det förutsättningar för att bedriva verksamheten lönsamt?
    Källa: Göran Eriksson

DISKUTERA: Franchise eller inte? Det frågar sig folk i vårt forum. Diskutera du också.