<![CDATA[Foto: Patrick Trägårdh]]>

Annie Lööf (C): ”Låt företagen gro så växer hela Sverige”

Redaktionen

Publicerades: 9 september, 2014

Företagarna är välfärdens hjältar. Centerpartiet vill göra det billigare och enklare att vara jobbskapare. Det skriver Annie Lööf i en debattartikel på driva-eget.se.

Fyra av fem jobb skapas av små och medelstora företag. Därför är det just dessa jobbskapare som Centerpartiet vill se gro och växa – i hela landet. Vi vill sänka kostnaderna, förenkla reglerna och förbättra möjligheten till kapital.

Centerpartiet går till val på att sänka kostnaderna för företagen. Vi vill sänka arbetsgivaravgifterna, i ett första steg måste arbetsgivaravgifterna för dem som anställer ungdomar under 23 år ner till tio procent, så att fler unga ska kunna få ett jobb.

Vi vill också sänka sjuklönekostnaderna. Genom vårt förslag slopas sjuklönekostnaden redan efter andra sjuklönedagen per år och anställd. Dessutom betalas ersättningen ut automatiskt för så lite krångel som möjligt. Det innebär kraftigt sänkta kostnader och mindre risk att anställa.

Vi kommer också under nästa mandatperiod göra det lättare för entreprenörer att locka till sig spetskompetens, genom att förbättra systemet för personaloptioner.

Dessutom lovar vi att sänka kostnaderna för familjeföretag att generationsskifta, så att det blir lika förmånligt att sälja till sina barn som till någon annan. Att stödja familjeföretagen är ett bra sätt att bygga ett starkt näringsliv.

Centerpartiet vill också underlätta för nya företag att få tillgång till startkapital. Därför har vi nu infört ett investeraravdrag som hjälpt många start up företag i sina allra första skeden.

Vi har gjort något historiskt. Som den första regeringen någonsin har vi minskat företagens kostnader för regelkrånglet. Det är bra, men det räcker inte. Vi vill att regelkrånglet för småföretagen minskar ytterligare. Därför vill vi utöka den slopade revisionsplikten för fler småföretag.

Vi måste också förenkla alla småföretags myndighetskontakter, vi vill göra det genom en digital tjänst- en dörr in för uppgiftslämnande. Så behöver du som företagare bara kontakta myndigheterna en gång med samma uppgift, så att myndigheterna ger dig service, inte tvärtom.

Mycket har vi fått gjort men det finns mer att göra. Under nästa mandatperiod kommer vi fortsätta att kapa kostnader och minska regelkrånglet för de här företagen, tvärtemot vad oppositionen går till val på. De lovar i stället höjda skatter och krångligare regler för företagen. Det kommer främst drabba de tusentals unga som idag har jobb, bland annat tack vare de sänkta arbetsgivaravgifterna.

Effekterna av oppositionens politik blir alltså att tusentals unga och utrikesfödda, de som har svårast att få in en fot på arbetsmarknaden, mister sina jobb och därmed porten in till vuxenlivet och egen försörjning. I stället erbjuder Stefan Löfven olika typer av åtgärdsprogram och utbildning utan koppling till arbetsmarknaden.

Valet i år står mellan oss som vill fortsätta hylla våra jobbskapare och göra livet lättare för småföretagen och dem som vill låta jobbskaparna betala stora summor för att de själva ska kunna bygga ut ams-platser till dem som blir arbetslösa. Årets val är viktigt. Inte minst för företagen och jobben de skapar.

Företagarna är välfärdens hjältar. De förtjänar uppskattning, inte straffbeskattning. Därför vill vi göra det billigare och enklare att vara jobbskapare. I vårt Sverige ska det bli tryggare att driva företag, enklare att finansiera sin nya affärsidé och lättare att få sitt entreprenörskap att gro. Centerpartiet ser en ljus framtid för hela landet. Låt företagen gro så växer hela Sverige.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet och näringsminister

VAD TYCKER DU?
Vi på Driva Eget är nyfikna på vad du som läsare tycker! Kommentera gärna här nedanför.