<![CDATA[Foto: Björn Leijon]]>

Lööf vill sänka skatten för startups

Ebba Arnborg

Publicerades: 5 maj, 2015

En ny jobbpakt för småföretag och ­skattelättnader för delägare i start-ups är två av ­förslagen i Centerpartiets vårbudgetmotion som de presenterar idag.

Sverige behöver en fördjupad jobblinje och en politik som förstår att jobb skapas av småföretag i hela landet. Inte av staten, skriver Annie Lööf (C), partiledare, Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson och Martin Ådahl (C), chefsekonom på DN-debatt idag.

De menar att Sverige är på väg ut ur en sju år lång internationell ekonomisk kris.
Nu måste svenska företag ges chansen att skapa maximalt med jobb under återhämtningen, slår de fast.

För att uppnå detta vill de satsa på:

  • En jobbpakt riktad till småföretagen, med introduktionsjobb och lärlingsprogram, där ingångslönen är lägre de första åren. Satsningen ska få en annan form än de YA-jobb som skapades av Alliansen för att inte småföretag utan kollektivavtal ska utestängas. Samtidigt ska YA-jobben breddas och förenklas.
  • Sänkt skatt för delägare i startup-sektorn. Delägarskap med personaloptioner har idag en marginalskatt på upp mot 70 procent. Partiet föreslår att det istället skattas som inkomst av kapital för att bättre avspegla risktagandet som delägarskapet innebär. För detta har C avsatt 240 miljoner kronor om året.
  • Jobbfixarpeng, som följer den arbetslöse och betalas ut till den som fixar jobbet  ideella aktörer eller fristående arbetsförmedlare. Den största delen delas ut först när den arbetslöse fått ett varaktigt riktigt jobb. Här vill C satsa 300 miljoner kronor per år.
I debattartikeln kritiseras även regeringens miljöpolitik. Centerpartiet vill behålla skattenedsättningen för biodrivmedel och vänder sig emot skatteförändringen för förnybar el.
Vad tycker du? Kommentera gärna!