<![CDATA[]]>

Christina Lugnet får sparken

Camilla Björkman

Publicerades: 6 augusti, 2012

Efter avslöjandet om Tillväxtverkets lyxnotor och felaktiga bokföring sparkas myndighetens generaldirektör Christina Lugnet. Det meddelade näringsdepartementet på måndagen.

– Den verksamhet som Tillväxtverket ansvarar för är oerhört viktig, och för att myndigheten ska kunna fortsätta utvecklas och göra ett bra jobb krävs en generaldirektör som både har näringslivets, medborgarnas och regeringens fulla förtroende, säger näringsminister Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Från och med torsdag entledigas Lugnet från sin tjänst. Eftersom hon har tre år kvar av sitt förordnande som generaldirektör placeras hon nu på näringsdepartementet.

Näringsminister Annie Lööf säger till DN att det handlar om ett förtroende som har svikits:

– Det handlar om hanteringen av skattebetalarnas pengar.

Lööf vill inte gå in på några specifika händelser när tidningen intervjuar henne men menar att Lugnet inte längre har regeringens förtroende som myndighetschef.

Bakgrunden är en granskning av DN som visar att Tillväxtverket sedan 2010 spenderat sammanlagt 16,5 miljoner kronor på interna seminarier, representation, internutbildning och andra konferenser.

I slutet på maj hölls den årliga medarbetardagen, i år på Grand Hotel i Stockholm, för sammanlagt över en miljon kronor.

Representationsskandalen har även lett till att Annie Lööf har kallat upp de åtta generaldirektörer hon ansvarar för till Näringsdepartementet.

– Vi ska diskutera riktlinjer för extern och intern representation. Myndigheterna bestämmer själva sina riktlinjer i Sverige. Jag vill veta hur de ser ut, hur de följs och hur man arbetar med att säkerställa att de följs, säger Annie Lööf.

Efter regeringssammanträdet på torsdag inleds arbetet med att rekrytera en ny generaldirektör till Tillväxtverket.