<![CDATA[]]>

Företagaren som är Framtidens kvinnliga ledare 2011

Camilla Björkman

Publicerades: 20 maj, 2011

På den prestigefyllda listan Framtidens kvinnliga ledare 2011, som fastställs av Ledarna och Shortcut varje år, fanns en småföretagare i toppen: Mernosh Saatchi med företaget Humblestorm. Bara 22 år gammal startade hon ett företag som nu omsätter 40 miljoner.

För femte året i rad korar Ledarna och Shortcut Framtidens kvinnliga ledare 2011. Listan, som består av hundra kvinnor, är till för att synliggöra unga kvinnliga chefer och delades ut under stort pompa och ståt på en gala i Stockholm.

Antalet företagare var få i toppen av listan – med ett undantag: Mernosh Saatchi med företaget Humblestorm. Bara 22 år gammal startade hon kommunikationsbyrån Humblestorm. På nio år har företaget expanderat till 40 miljoner i omsättning (2008), med bland annat Microsoft som kund.

I en intervju i Shortcut berättar hon att den största utmaningen just nu är att särskilja på rollen som ledare/VD med den som ägare.

– Detta då rollerna ska och bör ha olika fokus och målsättningar – i många bolag består de facto dessa roller av två olika personer, säger hon.

Energi får hon av att möta sina kunder och få chansen att utveckla samarbeten tillsammans med dem. Inspirationen kommer från entreprenören Richard Branson.

– Jag inspireras också mycket av möten med andra duktiga ledare och entreprenörer. För att kontinuerligt fylla på med inspiration är jag aktiv i två nätverk.

På första plats på listan Framtidens kvinnliga ledare 2011 kom Linda Jansdotter Larsson, global chef för Trading Operations på SEB. Hon kammade hem vinsten för sin förmåga att bryta mönster och ifrågasätta gamla sanningar. Till exempel genom att kasta ut borden från ledningsgruppens möten och placera alla i en ring.


– Jag tyckte att vi på ledningsgruppsmötena hade all fokus på rapportering. Det måste vi naturligtvis prata om, men det blev väldigt lite tid för oss att diskutera hur vi tar beslut. Jag ville att vi skulle lära känna varandras styrkor och svagheter, säger Linda Jansdotter Larsson till Shortcut.

Hon ville också få bukt på rädslan att testa nytt och att misslyckas. Därför lät hon alla i gruppen berätta om ett misstag de hade gjort – för att sedan fira dem.

– Vad är egentligen det värsta som kan hända? Det är inte farligt att misslyckas, det kan rent av vara något positivt.

Linda Jansdotter Larsson