<![CDATA[Lär dig använda din Iphone till max. Smarta tips och trix spar tid.
Foto Getty Images]]>

Hinn mer: 10 iPhone-knep du inte visste om

Ebba Arnborg

Publicerades: 1 augusti, 2016

Lär dig använda din iPhone till max – här är smarta finesser som sparar tid.

1. Svara på sms/mejl utan att låsa upp telefonen
När du får en notifiering om ett sms eller mejl när telefonen är låst, svep åt vänster över meddelandet så dyker det upp en blå ”svara”-knapp.

2. Svara på sms medan du använder en app
När du få en notifiering om ett sms/mejl medan du är inne i en app, så svep ner från toppen av skärmen. Då dyker en ruta upp där du kan svara direkt.

3. Få påminnelser vid specifika platser
Få ett larm om att posta det där brevet till skatteverket när du passerar brevlådan, eller att ringa kunden när du går ut genom dörren.

Gör så här: Använd dig av appen Påminnelser. När du skapar en punkt kan du trycka på ”i” som dyker upp bredvid den i listan,
och sedan ”påminn mig på en plats”. Du får då fylla i en adress, och om påminnelsen ska dyka upp när du kommer till platsen eller lämnar den.
Se bara upp, verkar det som att ditt batteri tar slut ovanligt fort kan det bero på denna funktion.

4. Stäng av sms-notifieringar
Se till att få jobba i fred. Undvik att bli störd genom att stänga av notifieringar för sms både från individuella kontakter eller konversationer.
Gå in i meddelandetråden, klicka på ”detaljer” och sedan ”stör ej”.

5. Ha flera mejl på gång samtidigt
När du skriver ett mejl, men inser att du behöver kolla något i ett annat mejl innan du skickar, så behöver du inte slänga eller spara mejlet du håller på med och gå tillbaka till inkorgen.
Istället kan du trycka på toppen av mejlet (där det står “nytt brev” eller ämnet) och dra neråt så att mejlet trycks ner mot botten av skärmen. När du vill tillbaka till mejlet så är det bara att trycka på det.

6. Låt Siri påminna dig att svara på sms och mejl
Om du får ett sms eller mejl men inte har tid att läsa eller svara på det direkt kan du be Siri påminna dig senare, vid en specifik tidpunkt – så öppnas sms:et eller mejlet då.

7. Låt Siri påminna dig om annat
Självklart kan du be Siri påminna dig om vad som helst, både senare idag, vid specifika tidpunkter eller till och med platser.
Du kan till och med be Siri påminna dig att fortsätta läsa en artikel på webben – så kommer den hemsidan öppnas vid tidpunkten du valt.
Ber du henne påminna dig att ringa en specifik person (kanske en kund) när du kommer till kontoret dyker dennes kontaktuppgifter upp på skärmen när du kliver in genom dörren.

8. Se hur mycket tid du spenderar på olika appar
Få koll på vart tiden tar vägen – så att du kan effektivisera dina dagar. Se hur mycket tid du spenderar på olika appar per dag eller vecka genom att gå till inställningar > Batteri, och tryck på klocksymbolen.

9. Låt Siri komma ihåg vem som är vem
Öppna Siri och säg till exempel ”Bosse är min man” eller ”Karoline är min chef”, sedan kan du bara öppna Siri och säga ”ring min man” eller ”ring min chef”.

10. Skriv med färre bokstäver

Lägg till förkortningar som telefonen automatisk gör till längre ord när du skriver dem.
Till exempel ”jpv” för “jag är på väg” eller ”ea” för din mejladress.
Gå till Inställningar > Allmänt > Tangentbord > Textersättning.