<![CDATA[]]>

”Jag förstår företagarnas ilska”

Gustaf Brickman

Publicerades: 3 augusti, 2012

Skandalen kring Tillväxtverket växer. Slöseri och lyxmiddagar är inte allt – det har trixats med redovisningen och man har troligen brutit mot reglerna för offentlig upphandling. Nu får verkets chef Christina Lugnet hård kritik av näringsminister Annie Lööf:
– Jag förstår den ilska och frustation som många företagare känner. 

Dagens Nyheters avslöjande att Tillväxtverket spenderat nästan 16 miljoner kronor på intern och extern representation sedan 2010 har fått många ringar på vattnet.

Till en början påstod generaldirektören Christina Lugnet att man valt det billigaste alternativet när man la en miljon kronor på en personaldag på Grand Hôtel. Men det har visat sig vara en lögn, och Tillväxtverket har då i stället brutit mot lagen om offentlig upphandling.

– Det är inte acceptabelt, jag tolererar inte att man inte följer riktlinjer, jag tolererar inte att man inte följer lagstiftning, säger näringsministern till DN.

I nästa vecka har Annie Lööf kallat upp alla sina åtta generaldirektörer för en uppläxning om vikten att hantera skattemedel med varsamhet.

– Uppenbarligen kan vi se att några av mina myndigheter har en bra bit kvar att leva upp till det förtroende som man ska ha för en myndighet som hanterar skattepengar. Jag är både frustrerad, arg och besviken att man inte följer riktlinjer oavsett om det handlar om upphandling eller skatteregler, säger hon.

Tillväxtverket riskerar böter för brott mot upphandlingslagen och de kan också stämmas av andra företag som inte fick vara med och lägga anbud på festarrangemanget.

Annie Lööf säger att hon har fortsatt förtroende för Christina Lugnet tills det att hon meddelar något annat. Frågan är hur länge det dröjer – nästa vecka ska näringsministern ha ett enskilt möte med generaldirektören.

Samtidigt som Tillväxtverket spenderar miljoner, som skulle kunna gått till att förstärka näringslivsklimatet i Sverige, har generaldirektör Christina Lugnet begärt extra pengar från regeringen för att klara av verksamheten. Även det är något som fått Annie Lööf att reagera.

– Tillväxtverket ska snarare dra ner och göra besparingar under det här året, säger hon.

Läs vad Driva Egets Anders Andersson tycker om Tillväxtverkets agerande här.