<![CDATA[Foto: Patrick Trägårdh]]>

Lööf lovar sänkta kostnader och minskat regelkrångel

Camilla Björkman

Publicerades: 7 juli, 2014

”Jobben skapas av småföretagare”, sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf när hon talade i Almedalen på söndagen och föreslog flera åtgärder som ska underlätta för dem.

Det har varit relativt tunt kring småföretagarna i partiledarnas tal i Almedalen, men Annie Lööf började med dem när hon höll sitt tal på Almedalsveckans sista dag och talade om tillväxt och fler jobb till unga.

– Jobben regnar inte ner från himlen. Jobben skapas av företagare som inte minns när de hade en ledig lördag. Som tre år efter starten inte stängt av mobiltelefonen av rädsla för att ett uppdrag ska missas. Små företag som sliter varje dag. Jobben skapas av dem som vill och kan anställa, sa hon och rev ner applåder.

Hon föreslog sedan tre åtgärder för att förbättra för de mindre företagen:

  • Sänkta kostnader.
  • Minska regelkrånglet.
  • Förändra en stelbent arbetsmarknad.

Hon talade också om miljön, infrastruktur och överanvändning av antibiotika inom djurhållningen, som hon vill stoppa med en global griskommission.

– Penicillinet du får i dig ska komma från läkaren och inte från biffen på grillen, sa hon.

Annie Lööf tog även upp sin käpphäst att få driva företag inom vården när hon kom in på jämställdhet.

– Även undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor ska kunna byta arbetsgivare, höja sin lön, få en bättre arbetsmiljö och ha möjligheten att driva företag, sa hon och föreslog en dubbel jämställdhetsbonus och en föräldraförsäkring där fler än föräldrarna kan ta ut föräldradagar.

Hon avslutade med att tala om hur fler jobb ska skapas:

– Det är inte fler CV-kurser, det är inte politiker – det är företagare. Och när man föreslår att skatten på företagare ska öka med 25 miljarder, då blir jag riktigt förbannad. Inte på Stefan Löfven som person, men på vad hans politik kommer att göra med Sverige. Vi behöver en politik för fler jobb och fler företag.