<![CDATA[Malin Trossing Copyright Fotograf: Peter Knutson
070-734 60 02]]>

Misstaget de flesta chefer i små företag gör

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 7 juli, 2015

Nu släpper Driva Eget en ny bok om ledarskap i vår bokserie för småföretagare. Köp den här – och få 3 råd från författaren Malin Trossing om hur du blir en bättre chef.

Malin Trossing är civilingenjören som efter att ha arbetat 15 år som chef beslutade sig för att startade eget och istället vidareutbilda chefer inom ledarskap.
– Jag har alltid varit intresserad av ledarskap och hur man får ut maximalt av sina medarbetare, säger hon.

I teorin är det inte svårt.
– Som chef vet man att man måste fatta beslut eller ta ett svårt samtal men ofta vågar man inte riktigt. Ledarskap handlar mycket om mod.

Hon tycker att det största misstaget som de flesta chefer i små företag gör är att man inte inser att när företaget växer behöver man som chef växa med.
– När företaget växer förändras behovet av ledarskap. Det är stor skillnad på att vara tre och att vara 15 personer i företaget. Ofta fastnar chefer i sin gamla ledarstil men med fler personal kommer också krav på en annan typ av organisation. Mer råd kring hur man ska hantera detta ger jag i boken 25 sätt att bli en bättre chef.

Här är hennes viktigaste råd – och misstag många småföretagare gör:

1)   Inse att du är chef
– Det första du som företagare måste inse är att du faktiskt är chef. Från stadiet då du fått din affärsidé och brinner för den, till att du plötsligt måste anställa någon kan gå snabbt. En morgon vaknar du och är chef. Det är något många inte tänker på.  

2)  Sätt tydliga mål och riktlinjer
– Småföretagare vet hur och vad de ska göra i företaget. När de får de fler anställda tänker många att man kan fortsätta ”skjuta från höften” och lösa problem som uppstår allteftersom. Flexibilitet är ofta en nyckel till framgång men när fler arbetar i företaget måste medarbetarna ha tydliga riktlinjer för hur och vad de ska göra. Framgångskonceptet med att vara flexibel kan på så vis bli en fälla när personalstyrkan blir större. Utan tydlighet kan anställda lätt bli handlingsförlamade.

3)  Våga släppa kontrollen!
Detta är extra viktigt när man är chef och entreprenör. För att företaget ska växa måste man anställa personal och då måste man våga släppa kontrollen över vissa detaljer. Sakta men säkert, givetvis inte allt på en gång. Ofta är det svårt att släppa kontrollen då företaget är som en bebis och det dessutom handlar om ens egna pengar.