<![CDATA[]]>

”Myndigheten har svikit småföretagarna”

Redaktionen

Publicerades: 1 augusti, 2012

Tillväxtverket, myndigheten som ska hjälpa svenska småföretag och stärka näringslivet, har i stället lagt miljoner på dyra middagar. Den senaste firmafesten hölls på Grand Hôtel och kostade över en miljon kronor. Nu säger Anders Andersson att verkets chef, Christina Lugnet, måste få sparken.

– Förtroendet för det överbyråkratiserade Tillväxtverket har rubbats ordentligt av DN:s avslöjanden, och frågan är om inte Annie Lööf måste sparka Christina Lugnet för att markera allvaret.

Sedan januari 2010 har Tillväxtverket spenderat nästan 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, visar granskningen som DN gjort. Till det kommer ytterligare 9 miljoner kronor på intern utbildning och andra konferenser. Sammanlagt blir det 16,5 miljoner kronor.
I slutet på maj hölls den årliga medarbetardagen, i år på Grand Hotel i Stockholm. Notan för en dags konferens med lunch och middag på kvällen slutade på 690.000 kronor. Bara middagen kostade 428.000. Till det kommer ytterligare 115.000 kronor för inhyrda talare, 50.000 kronor för en konferencier. Sammanlagt slutade notan på över en miljon kronor.

Men det slutar inte där – ribbåtsturer, vinprovningar och chokladprovningar för 10 000-tals kronor vardera har varit vardagsmat under de senaste åren.
Till råga på allt har Tillväxtverket de senaste åren begärt mer pengar från Regeringen för att kunna klara sin verksamhet. Nu haglar kritiken mot verket, och Driva Egets chefredaktör Anders Andersson skriver i sin blogg att Tillväxtverket har svikit företagarna:

– Slöseriet beror på att Tillväxtverket lever i en egen bubbla långt ifrån de strävsamma småföretagare som de ska hjälpa och som de nu sviker. De vet inte hur det går till i småföretagarvärlden – helt enkelt för att de själva aldrig varit småföretagare.

Läs Anders Andersson blogg om Tillväxtverket här.