<![CDATA[]]>

Från parkbänk till miljonär – här är Kadims råd

Ebba Arnborg

Publicerades: 26 maj, 2015

När han kom till Sverige från Turkiet tvingades han sova på en parkbänk. Men Kadim Akca vägrade ge upp, köpte en städmaskin och startade eget. Idag driver han en mångmiljonkoncern. På Driva Eget-dagen bjöd han på sina bästa råd – läs dem här.

Kadim Acka är superentreprenören som driver en mångmiljonärkoncern inom renhållningsbranschen med 200 anställda och har köpt och sålt 41 bolag.
– Jag läser och skriver dåligt, men räkna kan jag. Vad banken och revisorn än sagt så har jag gjort tvärtom. De vill skydda oss men du ska som företagare bestämma takten. Det är ditt beslut som gäller, det är du som ska våga. Det är inte en bankman som avgör om du ska vara framgångsrik. Det är du själv, säger han.

Här kan du läsa hela Kadims historia.

På Driva Eget-dagen i Stockholm idag bjöd han på mängder av inspiration och energi, skratt och flera handfasta råd. Här är några av dem:

Inse att det går
– Sverige är ett fantastiskt land. Svensken vet inte i vilket fantastiskt land vi bor i. Det finns bara ett uttryck jag hatar: Det går inte.” Den får inte användas. Det går!

Lyssna på kunderna
När Kadim började städa fick han höra av en kund att han inte gjorde ett bra jobb. ”Men det blir bättre imorgon” svarade han. Så nästa dag kom han till kunden med en tårta och ansträngde sig hårdare.
– Ha inte taggarna utåt. Lyssna på kunden och ta till dig och väx av feedback och kritik.

Jobbet ska älska dig, du ska inte älska jobbet
– 
I Turkiet är städning ingen ansedd bransch men det gav mig framgångar.

 Att starta eget är på liv och död
Sverige är ett möjligheternas land för en duktig entreprenör, menar Kadim. Men du måste satsa.
– Att starta bolag är på liv och död. Det går inte att säga ”går det inte så går jag tillbaka”. Satsar du så kan du hitta en väg att lyckas.

Våga göra bort dig
Jag har självklart gjort bort mig många många gånger. Här kan du se Kadim avslöja sin miljontabbe.

Tänk som en turk
 En turk tänker 5 procent och handlar 95 procent.

För att öka din vinst – ta hand om dina anställda
På frågan, hur skulle du göra om du var chef i ett bolag här inne och skulle öka vinsten med 20 procent svarade Kadim att det gäller att klappa dina anställda på axeln och säga ”vi fixar det här tillsammans”. En bra chef har hjärta och förnuft och brinner för sin idé och sitt företag.

– Peppa din personal så ökar produktionen med 20 procent. Människan växer med uppgifter. Går det dåligt så dra inte in på fester och fikabröd. Visa inte personalen att det går dåligt. Din personal är viktigast. Vi betalar inte vår styrelse, det är ett hedersuppdrag. De ska vara glada för att jobba med oss.