5 viktiga avtal när man startar företag

Redaktionen

Uppdaterades: 31 oktober, 2019
Publicerades: 8 oktober, 2019

Att skriva avtal handlar egentligen bara om två saker – att förekomma och undvika tvister för att på det viset skydda sitt företag. När man startar bolag finns det många avtal att ta ställning till. Här är fem av de viktigaste!

KONSULTAVTAL

Ska du jobba åt någon annan eller ska du själv hyra in en konsult? Missa inte att reglera alla detaljer i ett konsultavtal.
Läs mer om konsultavtal här.

AKTIEÄGARAVTAL

Aktieägaravtal och kompanjonavtal är olika ord för samma sak. Att starta företag ihop med någon annan utan att skriva aktieägaravtal är bara dumdristigt. Här handlar det om att skydda företaget om till exempel en delägare vill hoppa av. Här kan man även avtala om hur mycket som varje delägare förväntas jobba, konkurrerande verksamhet, hur man ska värdera bolaget med mera.
Läs mer om aktieägaravtal här.

SEKRETESSAVTAL

Sekretessavtal hör till företagets viktigaste avtal. Det är till för att skydda dina företagshemligheter. Slipp riskera att någon röjer hemligheter med ursäkten “jag visste inte att jag inte fick berätta”. Se till att du har företagets skydd på plats direkt. Till exempel viktigt om du ska berätta om din affärsidé för investerare.
Läs mer om sekretessavtal här.

KÖPEAVTAL LÖS EGENDOM

Ska du sälja företagets gamla dator eller köpa en begagnad kopieringsmaskin? Eller firmabilen? Allt som inte är del av en fastighet är lös egendom. Och då är ett köpeavtal bra att skriva.
Läs mer om köpeavtal här.

RESERÄKNING

Resor, hotell, traktamenten och bjudluncher. Det är mycket att hålla reda på när man skriver sin reseräkning. Vår mall gör halva jobbet för dig!
Läs mer om reseräkning här.