Metoder för trygg e-handel

12 februari, 2020

När du handlar online ska det kännas precis lika säkert som i en fysisk butik. Trygghet och trovärdighet är avgörande för e-handelns framtid.

Som tur är finns det sätt att kontrollera detta. För den som vill kolla upp en e-handlares trovärdighet är det ett bra sätt att kontrollera om det finns några certifieringar för butiken. Certifieringarnas symboler hittar du oftast placerade längst ner på hemsidan.

Vanliga certifieringar

En vanlig certifiering är “Trygg E-handel” som är en garanti för trygga och säkra köp. Stämpeln delas ut av Svensk Digital Handel som tar emot ansökningar och granskar företagen. En annan välkänd märkning är kvalitetsmärkningen “Certifierad E-handel” som även denna syftar till att stärka förtroendet mellan e-butiker och dess kunder. Märkningen garanterar köpskydd för kunder i certifierade butiker.

Flera sätt att granska

Det finns flera sätt för att kontrollera e-handlares trovärdighet. Du kan stämma av mot register som allabolag.se och se om företaget är registrerat eller googla på namnet och se vad som dyker upp. Du kan även kolla upp företaget i fråga hos exempelvis Trustpilot för att se om det finns recensioner och omdömen från tidigare kunder. Kolla så att villkor finns tydligt beskriva på företagets hemsida.

Ett gott exempel

En butik som har valt att vara tydlig med sina villkor är sajten GO Sport Travel. Här finns en dedikerad sida med information som syftar till att stärka kundernas trygghetskänsla för butiken. På sidan finns information om garantier, försäkring och hur du kan få personlig kontakt med företaget under resan. Företaget har en mängd olika officiella avtal med olika klubbar, vilket gör köpet tryggt.

Undvik oseriösa aktörer

Med allt fler e-handlare på marknaden gäller det att vara på sin vakt för att undvika oseriösa aktörer. Ha för vana att kolla upp om butiken är certifierad innan du handlar. Lita på din magkänsla vid valet av e-butik. Hittar du inga sociala medier, synliga kontaktuppgifter eller några referenser från tidigare köpare kan det vara läge att se dig om efter alternativa butiker.
6 tips när du ska starta en startup
Här förlorar e-handeln miljarder varje år
E-handeln växer så det knakar