Så kan du ta betalt för dina föredrag

Så kan du ta betalt för dina föredrag – se veckans tre måsten för dig som företagare

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 16 oktober, 2023
Foto av: Adobe Stock

”Vad ska jag ta betalt för fyra likadana föredrag?” Det undrar en av våra medlemmar. I veckans Update ger vi svar på det och inspireras av företaget som ger ”luftlön” till sina anställda. Läs mer här!

Innan det får ni…

Veckans siffra: 85 procent är i sociala medier

… varje dag! Det visar nya rapporten Svenskarna och internet 2023 som släpptes i tisdags. På daglig basis används Facebook mest, följt av Instagram och Youtube. På fjärde plats kommer Snapchat.

Om du som företagare har flest män i målgruppen är Youtube att föredra. Fler kvinnor använder Facebook och Instagram.

Behöver du bli bättre i sociala medier? Läs 7 riktigt heta digitala trender för 2023. ✨

Veckans medlemsfråga: ”Vad ska jag ta betalt för föreläsningarna?”

En av våra medlemmar undrar:

”Jag har fått frågan från ett företag att ha 4 st föreläsningar på olika skift och tider. Bland annat klockan 22 på kvällen. Övriga dagtid. Jag tar normalt sett 15 000 kr för en föreläsning. Hur mycket ska jag ta för detta? Samma föreläsning x 4.”

Jag tycker att du minst ska ta lika mycket som du brukar göra för en föreläsning – alltså 15 000 kr x 4 = 60 000 kr. Eventuellt ska du ha mer betalt för att en av föreläsningarna är på obekväm kvällstid. Visserligen kan du tänka att din kund ska få en rabatt för att man bokar fyra föreläsningar samtidigt. Berätta gärna det när du skickar offert – att du har gett en rabatt, för att du annars tar mer betalt än 15 000 kr då det är kvällstid. Även om dina förberedelser är mindre tidskrävande inför varje föreläsning då det är samma typ av föreläsning tar du betalt för det värde som du ger alla nya åhörare. Därför ska du inte sänka priset per föreläsning. Lycka till med föredragen! 

Vill du ha fler tips om prissättning? Se här! 💰

Veckans ”luftlön”: De tjänar pengar när de INTE jobbar

De anställda på design- och kommunikationsbyrån Oh My får 50 spänn extra när de checkar in på en promenad. De har så kallad ”luftlön” – en idé som väcktes för åtta år sedan. 

Skälet till initiativet var stress och sjukskrivningar, berättar deras vd Sara Thun Arodén, för DN.

Så funkar deras ”luftlön”:

  • Alla cirka 100 anställda på bolagets sex kontor i Sverige kan nyttja luftlönen.
  • Det finns ett pristak på max fem luftlönsincheckningar per månad och anställd.
  • De anställda får ta fler luftlönspauser än så, men de blir inte arvoderade då.
  • Pauserna får inte tas i samband med lunchrast.

Vad tycker du? Är luftlön något för ditt företag? Eller har ni andra initiativ? Mejla gärna vad ni gör

Maria, Anna-Maria och Daniel – ni är några av våra nya medlemmar i Founders & Friends! Välkomna! Skapa kontakt med nya Founders här!

I helgen blir det höstmarknad i Strängnäs för mig! Vad gör du? Berätta gärna! Du hittar mig såklart i Founders & Friends – eller via mejl!

Maja-Stina Skarstedt
Redaktionschef för Driva Eget

Förra helgen spenderades i gotländsk storm. Inget kallbad på grund av för höga vågor, men härliga möten med gotländska företagare. Foto: Marie-Louise Gustafsson