Kända svenska entreprenörer: ”Från bokhyllan Billy till spelkungen från Värmland”

Josefin Wallin

Uppdaterades: 3 juni, 2022
Publicerades: 6 juni, 2022
Foto av: Canva

Här är namnen du känner igen (hoppas vi). Namn på svenska entreprenörer som alla varit med och satt Sverige på kartan. Vissa började utan någonting alls – men lyckades ändå skapa succé i världsklass. Allt från bröd och dynamit till bokhyllan Billy och musik. Kolla in dessa namn på kända svenska entreprenörer.

Alfred Nobel, patentkungen

Om man snackar kända svenska entreprenörer som satte Sverige på kartan, kommer namnet Alfred Nobel snabbt upp. Mannen som uppfann dynamiten (men även hundratals fler uppfinningar med patent). Dessutom (vilket du förstås vet) startade han en stiftelse som varje år skulle dela ut priser till personer som gör bra saker för mänskligheten. Nobelpriset prisar varje år fantastiska insatser och oerhörd viktig forskning. Alfreds Nobels förmögenhet gör därmed fortsatt gott.

Amelia Adamo, pondus och pannben

En fantastiskt inspirerande kvinna som hittat vägar mot sitt mål på kreativa sätt. Kanske är det just det som kännetecknar en riktigt vass entreprenör? En profil inom tidningsbranschen som trots att hon kommer från enkla förhållanden – idag tillhör Sveriges medieelit. Hon har startat upp den Bonnierägda tidningen i eget namn, Amelia, men är även grundare till såväl magasinet Tara som M-Magasin.

Ingvar Kamprad, grundare IKEA

Om du som inte är svensk tänker på Sverige så tänker du kanske på ABBA och Spotify? Men allra troligtvis tänker du också på det blågula företaget med rötterna i Älmhult, IKEA! IKEA grundades av entreprenören Ingvar Kamprad som redan från barnsben hade affärssinnet på skaft. Är du nyfiken på Ingvar och hans resa från idé till ett av kanske världens starkaste varumärken? Då kan vi rekommendera dokumentären ”Ingvar Kamprad” på TV4. Där Jesper Börjesson reser till Älmhult och träffar Ingvar Kamprad. Den ser du här.

Spotifys grundare Martin Lorentzon och Daniel Ek 

Spotifys grundare Martin Lorentzon och Daniel Ek grundade Spotify. Ett namn som de flesta nu känner till – och vars ikon finns bland apparna på mångas smartphone. Men namnet Spotify då? Tydligen uppkom namnet när kompanjonerna spånade på namn till sitt nästa projekt. Martin Lorentzon ropar då någonting till Daniel Ek som uppfattar det som Spotify och googlar. Googlingen resulterade i noll träffar, och Spotify såg dagens ljus. Resten? Det är historia.

Lars Wingefors, spelkungen

Lars är född entreprenör. Som redan som barn fann olika sätt att tjäna pengar och göra affärer. Idag driver han flera bolag inom spelbranschen, där han också tar hem stora framgångar. Idag driver han många projekt men primärt bolaget Embracer, som också har börsnoterats. Europas största spelbolag. Vill du imponeras lite mer av den här framgångsrike värmlänningen? Läs mer om Lars i Forbes.

Läs också: 8 svenska entreprenörer under 30 som redan gjort succé

Andra grymma och kända svenska entreprenörer

  • Estrid Ericson, Svenskt Tenn
  • Isabella Löwengrip
  • Gunilla von Platen
  • Clas Ohlsson (Företaget med samma namn)
  • Jan Stenbeck
  • Erling Persson, H&M
  • Lena Apler
  • Ruben Rausing, TetraPak
  • Karin Bodin, Polarbrödsgruppen

Läs mer om kända svenska entreprenörer: Sveriges 9 främsta kvinnliga entreprenörer genom tiderna