Slå försäljningsrekord med din kampanj inför Black Friday

Tre steg till försäljningsrekord med din kampanj inför Black Friday

Pernilla Säfström

Uppdaterades: 17 november, 2021
Publicerades: 18 november, 2021
Foto av: Adobe Stock

Missa inte detta gyllene tillfälle att nå rekordnivåer i din försäljning med en kampanj inför Black Friday! Med de här tre stegen skapar du en lyckad kampanj som får kunderna att handla av just dig.

Läs också: 4 bästa tipsen inför Black Friday – så spar ditt företag stora pengar

1. Planera din försäljningsstrategi

Välj ut ett erbjudande att locka med i din kampanj inför Black Friday. Som småföretagare kan det vara svårt att konkurrera med de stora kedjornas vinstmarginaler. Du kan istället välja en eller flera smarta strategier för utvalda produkter.

 • Rea ut gamla produkter från ditt lager
  Passa på att sälja av ditt gamla lager till rabatterat pris inför Black Friday. Kunden upplever att den gör ett fynd samtidigt som du får mer plats på hyllorna.
 • Satsa på bästsäljare
  En bra strategi kan vara att öka försäljningen genom att utnyttja dina bästsäljande produkter, och marknadsföra dem än mer. I det fallet kan du med fördel välja en kampanj där du bygger upp en förväntan kring ditt erbjudande. Eftersom det är just eftertraktade produkter med förväntad åtgång kan du använda dig av begränsade rabatter och skapa ett buzz kring åtgången genom metoder som ”först till kvarn”.
 • Skapa paketerbjudande tillsammans med andra företag
  Skapa ett bredare erbjudande i din kampanj inför Black Friday genom att sätta din produkt i ett vidare sammanhang och få större räckvidd på köpet genom de andra företagens upptagningsområden. Säljer du t ex tvål kan den utgöra en del i en ”presentkorg” som julklapp tillsammans med handdukar från ett annat företag och badolja från ett tredje.
 • Satsa på merförsäljning
  För att öka det genomsnittliga försäljningsvärdet per kund och höja din vinst kan du satsa på merförsäljning. Du kan till exempel använda dig av lockpris på en vara men när du väl lockat in kunden till kassan (fysiskt eller digitalt) kan du arbeta med tilläggsprodukter. Kunden som då anser sig ha gjort ett fynd i och med lockpriset är förmodligen mer benägen att även köpa en tilläggsprodukt.
 • Gratis på köpet
  Använd dig av erbjudanden som gratis frakt eller gratisprodukt på köpet för att locka till dig kunder som du kan exponera dina produkter för – utan att behöva sänka priset på dem.

2. Planera din marknadsföringsstrategi

Hur bra din försäljningsstrategi än är, krävs det även att den lockar till köp. Här är några tips:

 • Bygg upp en förväntan
  Lägg ut en ”teaser” flera veckor innan Black Friday, som antyder att något häftigt är på gång. Följ upp en vecka innan Black Friday. På så sätt skapar du en nyfikenhet och känsla av ”det här vill jag vänta på!” Kombinera gärna med nästa punkt;
 • Skaffa prenumeranter till dina nyhetsbrev och dina mailutskick för framtida merförsäljning
  För att lyckas med en kampanj via e-post krävs förstås att du har prenumeranter. Slå två flugor i en smäll och uppmana till att teckna sig med sin mailadress för att ta del av de erbjudanden du har i din kampanj!
 • Använd dig av influencers och smarta shoppinglistor
  Alla vill vi ha hjälp att sålla bland mängden erbjudanden på marknaden. Utnyttja det genom att låta influencers skapa shoppinglistor inför Black Friday där de såklart rekommenderar dina produkter eller tjänster. Denna typ av kampanj fungerar extra bra i sociala medier. Du kan till exempel inleda ett samarbete med en microinfluencer vars konto stämmer överens med ditt företags profil.

Läs mer: Här lär vi dig förstå varför du följer influencers

 • Skapa en ”must have”-känsla
  Under Black Friday förväntar sig kunden fantastiskt bra erbjudanden. Att bara ge 10 % eller till och med 20 % räcker oftast inte vid detta tillfälle. Du kan istället anspela på begränsat utbud genom ”först till kvarn” och ”nästan slutsåld” för att skapa en känsla av popularitet och snabb åtgång. Vi vill inte missa tillfället att roffa åt oss något som alla andra verkar vilja ha.
 • Öka lojaliteten hos dina kunder och din personal
  Att ge sig in i prispressarkriget med konkurrenterna kanske inte är det rätta för dig och din kundkrets? Istället passar det kanske bättre att använda tillfället till att vårda dina relationer genom att skänka en del av intäkterna till välgörande ändamål, eller sticka ut på något annat sätt?

Läs ovanstående exempel utförligare här: Är detta tidernas bästa Black Friday-kampanj?

3. Organisera din försäljning inför Black Friday

Planera för försäljningsrekord! Att den produkt du erbjuder i kampanjen tar slut i lager eller att din sajt kraschar får bara inte hända.

 • Var redo!
  Se till att du och dina leverantörer är redo för ett ökat tryck i verksamheten, med tillräcklig bemanning och servicenivå.
 • Väl fungerande webshop
  Se till att din hemsida fungerar, är användarvänlig och har analysverktyg kopplat till sig så att du kan följa upp kampanjen.
 • Mobilanpassning
  Går din kampanj främst i sociala medier – se då till att sajten är mobilanpassad för att inte tappa beställningar.
 • Smidiga returer
  Gör det enkelt och smidigt att returnera, såväl i butiken som på nätet. Det är idag en förväntad hygienfaktor och en bra försäkring för att få återkommande kunder.

Lycka till med din kampanj inför Black Friday!

Läs också: 10 sätt att tjäna pengar under Black Friday