Klara höstmörkret med oxytocin och serotonin

10 bästa sätten att klara höstmörkret med serotonin och oxytocin

Redaktionen

Publicerades: 2 september, 2021
Foto av: AdobeStock

Tillbaka i sadeln! Nu är alla snart tillbaka till arbetet och att-göra-listorna, bokföringen, kundmöten, marknadsplanen och budgeten. Många möter en ny slags normal vardag, andra kanske inte har ändrat på någonting alls under pandemin.

Oavsett så finns det en sak som är precis som förra året och året dessförinnan och det är höstmörkret. Det som kommer krypande och stjäl dagsljuset sakta men säkert för att någon gång i december börja dra sig tillbaka och lika långsamt släppa fram dagsljuset igen.

Vi har ett antal mörka månader framför oss och de allra flesta av oss påverkas av mörker och ljus och enligt många studier och intervjuresultat är det hälften av oss som känner av det i humör och trötthet. Ljuset påverkar bland annat
serotoninhalten och när den sjunker mår vi i allmänhet lite sämre.

Det som är bra är att vi kan påverka mycket av både humör och trötthet alldeles på egen hand under den mörkare årstiden och det handlar inte om att tänka positivt. Det handlar om att se på situationen och förstå vad jag kan påverka och både serotoninhalten och halten av oxytocin kan vi påverka på olika sätt så ge inte upp!

Det är både roligt och enkelt att må bra trots mörkret men det kräver lite mer av oss än det gör på sommarhalvåret då allt känns lite lättare för de flesta. Det är ju som bekant lätt när det är lätt. Nu kommer mörkret och då känns allt inte lika… ljust.

Christina Stielli

Träna!

Den absolut bästa medicinen för höstmörkret. Men välj själv. Bara pulsen går upp under 30 minuter och du blir svettig så räcker det gott. Ta en promenad, dammsug huset, kratta gräsmattan, spring, spela fotboll, dansa eller hoppa hopprep. Både serotonin och noradrenalin frisätts också efter träningen, ämnen som reglerar sinnesstämning och oro och ångest.

Umgås!

På sommaren är vi flitiga med att bjuda hem och bjudas bort. Det kanske är fika, middag, en lunchträff eller bara en kopp kaffe vi ses på men oavsett är sommaren vår mest sällskapsintensiva årstid. Det borde vara tvärtom! Under de mörka kvällarna behöver vi verkligen gemenskapen med andra! Dra ihop en liten lunch, bjud på fika en söndag eftermiddag. Att umgås med vänner gör mycket gott.

Kramas och ha sex

Ett trevligt sätt att öka halten av oxytocin, ett ämne som reducerar ångest och stress och som helt enkelt får oss att må bra. Det brukar kallas för kärlekshormonet och utsöndras när vi har fysisk kontakt.

Prata med andra

I ett samtal där jag blir sedd och lyssnad på utsöndras också oxytocin och visst mår vi bra när vi känner oss uppskattade! Lyssna på den du pratar med så får du samma uppmärksamhet tillbaka. Stäng av mobilen och radion. Samtala om vad som helst.

Massage

Försök unna dig en stunds massage. Vilsamt för kroppen och också en beröring som drar igång en mängd sköna hormoner och substanser i kroppen och ökar välbefinnandet omedelbart.

Håll dygnsrytmen

Enligt sömnforskare är det bra för oss att hålla samma dygnsrytm under ledig tid som under arbetstid eftersom hjärnan har lite svårt att veta vad klockan är när det är så mörkt och ofta när vi sover längre under vinterhalvåret får vi ändå ingen känsla av att ha blivit piggare just av den anledningen. Istället blir vi piggare om vi ser till att vistas i det dagsljus vi kan få under hösten och vintern.

Läs också: Bästa böckerna om att tjäna pengar, investera och bli ekonomiskt oberoende

Välj förhållningssätt

Går vi runt och säger att hösten och vintern är jobbiga och tunga och ofantligt mörka, alltså om vi går runt och gnäller… då kommer det garanterat inte att bli enklare. Att välja hur jag ska förhålla mig till mörkret är det absolut viktigaste och då vet jag att gnäll inte gör någonting särskilt mycket ljusare. Jag blir heller inte en person som är så rolig att umgås med.

Välj typ av socker

Helt naturligt blir våra kroppar mer sugna på kolhydrater och socker under vintern. Det är ju urgamla system vi går runt med och förr var det självklart viktigt att bunkra upp med fett för att klara en kall årstid. Nu har vi inte riktigt samma läge men hjärnan är densamma. Så välj med omsorg när kroppen skriker efter godis flera dagar i rad. Ät nötter, mörk choklad, någon god ost eller var bara måttlig med det onyttiga.

Var tacksam och generös

Två aktiviteter som genast drar igång endorfiner och oxytocin som får oss att må fantastiskt bra. Om du inte har börjat än så är det hög tid nu att köpa en anteckningsbok och börja skriva ner vad jag dagligen är tacksam för. Att vara generös handlar inte om pengar i första hand. Ge av din tid, kompetens, släpp fram någon i kön eller bjud någon på kaffe. Att vara generös gör underverk med oss. Visste du att människan mår ALLRA bäst om vi gör någonting för någon annan?

Gör någonting NYTT

Gör om ett rum hemma, måla en vägg, boka in dig på en kurs i salsa, knyppling eller bildhantering i Adobe. Det är någonting som ger en direkt inspiration och ”kick”! Om du anmäler dig till en kurs eller bara regelbundet börjar gå på yoga så kommer du ju att träffa nya människor och vem vet vad som kan hända?

Om Christina Stielli

Christina Stielli är författare och föreläsare inom områden som arbetsglädje, kommunikation, medarbetarskap och förändring. Hon valdes av Talarforums kunder till Årets kvinnliga talare 2014 och 2015. Läs mer om Christina här.

Christina Stielli