Cecilia Duberg Sjalvledarskap

Lär dig oroa dig mindre på bara några minuter

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 5 mars, 2020

Brukar du hamna i situationer där oron kan få lite för mycket övertag över dina tankar och känslor? Följ psykologen Cecilia Dubergs guidning och minska oron på bara några minuter.

Om dina tankar har farit iväg och du är i stor oro, om oron har fångat dig och du inte kommer vidare. Då behöver du komma ner i varv. Det gör du genom att börja med kroppen i stället för huvudet. För huvudet gör inte som du säger just nu.

1. Andas djupare

– Börja med att slappna av för att skapa ett lugn i kroppen. Ta några djupa andetag och tänk dig att du står i en varm dusch om det funkar för dig. Det gör det för mig. Andas lite djupare, för då lugnar vi ner oss. Andningen är det mest kraftfulla verktyget vi har. Vi centrerar oss. Syftet är att nå vårt center och allt som vi egentligen vet, det som försvunnit för stunden när vi är fyllda av oro, säger Cecilia.

LÄS OCKSÅ: Så blir du expert på självledarskap – expertens bästa råd

2. Rikta din uppmärksamhet

– Vi riktar vår uppmärksamhet till här och nu. Egentligen till det som känns – vad är det du ser, vad är det du känner, är det varmt eller kallt? Gör det helt utan att värdera någonting. Vi vill lugna ner den värderande aktiviteten i vår hjärna eftersom det är den som är orolig.

3. Skapa klarhet

– Ta ställning till fakta. Vad vet du? Vilka fakta står du inför? Ibland är oron funktionell, det kanske är så att det finns hot och risker. Då vill vi komma fram till vad det finns för fakta. Finns det någon som kan hjälpa oss att ta reda på det? Finns det information som fortfarande är vag, som gör oss oroliga? I så fall – hur kan vi skapa klarhet i den?

4. Gör en plan

– Ta ställning till det du kommit fram till och gör en plan. Redan här brukar det kännas lite bättre.

LYSSNA PÅ HELA SAMTALET HÄR: