Miljarder till företag Nyamko Sabuni

10 nya miljarder satsas på företag – här är nyheterna

Gustaf Oscarson

Publicerades: 18 september, 2020
Foto av: Magnus Fröderberg

När regeringen presenterade sin höstbudget fanns skattesänkningar på 10 miljarder kronor för företag med på agendan. Bland annan sänks bolagsskatten. Här går vi igenom vad de 10 miljarderna satsas på och om det påverkar ditt företag.

De 10 miljarderna i lägre skatt är tänkta att stimulera investeringar och ge företag möjlighet att våga anställa i tuffa tider. Totalt har nu 30,7 miljarder kronor i skattesänkningar för svenska företag aviserats inför höstbudgeten, rapporterar DN.

Sänkt bolagsskatt med 10 miljarder kronor

Den största delen av sänkningen på 7 miljarder kronor innebär skattereduktioner för företag som investerar och köper inventarier. Det kan till exempel bli en skattereduktion för ett laboratorie som köper in ett nytt dragskåp, eller för någon som vill investera i nya maskiner.

Bolag med dotterbolag får dra av underskott

Regeringen aviserar också en skattesänkning på 2,5 miljarder kronor när man återinför möjligheten för bolag som har dotterbolag att dra av underskott.

FoU-avdraget utvidgas

Att FoU-avdraget utvidgas innebär sänkta arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning i företag. Taket för företagens FoU-bidrag höjs till 600 000 kronor per månad (tidigare 450 000 kronor) för 2021. 2021 motsvarar sänkningen 300 miljoner kronor. Fullt utbyggd kostar den permanenta reformen 500 miljoner kronor årligen.