Månadslön till timlön

10 största konkurserna 2021 – välkänt flygbolag toppar listan

Josefin Wallin

Uppdaterades: 13 januari, 2022
Publicerades: 14 januari, 2022
Foto av: Adobe Stock

Det gångna året uppvisade ett starkt år för företagen trots ett år präglat av pandemin. Här är de 10 största konkurserna 2021 – toppas av välkänt flygbolag.

Hur ser det ut med konkurserna 2021 i Sverige? Det är något överraskande siffror som definierar konkurserna för landets företag när kreditupplysningsföretaget Creditsafe sammanställer året som gått. 5 797 bolag sattes i konkurs under året och det är en minskning med hela 12 %. Antalet konkurser har med andra ord varit avsevärt färre än väntat.

En orsak till detta tros vara möjligheten till skatteanstånd och andra stödåtgärder som satts in till företagens fördel. Däremot ska man komma ihåg att många företag och företagare fortsatt kämpar under den pågående pandemin. Speciellt utsatt är branscher inom besöksnäring och hotell- och resturang, även om det också här är färre konkurser än väntat hittills.

De 10 största konkurserna 2021

När man ser på året som precis avslutats är det följande 10 bolag som toppar listan över de 10 största konkurserna i landet. Överst på listan hittar man Norwegians svenska dotterbolag med en omsättning närmare miljarden – men som nu alltså gått i graven.

  1. Norwegian Air Sweden AB
  2. Erlandsson Bygg i Stockholm AB
  3. Barslund Sveriga AB
  4. Spectra Premium AB
  5. ATL Leisure AB
  6. Adelsö Entreprenad & Transport AB
  7. C P Byggproduktion AB
  8. Miljörivarna i Skandinavien AB
  9. WermlandsBygg i Sverige AB
  10. Elbolaget A&T AB

Stort momsbedrägeri påverkar resultatet

Många företag på listan över årets största konkurser har också varit inblandade i ekonomisk brottslighet. Detta då staten blivit utsatt för en stor momsbedägerihärva. Över hälften av de 20 största konkurserna har varit inblandade i detta, varför dessa bolag inte tas upp på listan över landets största konkurser 2021.

Uppskattningsvis runt 200 bolag ingår i härvan där bolagen genom bland annat manipulerade årsredovisningar försökt undgå inbetalning till Skatteverket.

Mer läsning?