Miljarder i pandemistöd kan frysa inne – drabbas ditt företag?

Josefin Wallin

Publicerades: 10 december, 2021
Foto av: Adobe Stock

Driva Eget har tidigare varit med och rapporterat om att företag behövt betala tillbaka sitt pandemistöd för att man varit sen med återrapportering – vilket man nu fått en andra chans att justera. Nu uppmärksammas stora brister i hur Tillväxtverket hanterat stöden. Därmed kan tusentals företag drabbas – är du en av dem?

Det har varit mycket problem med hur Tillväxtverket har hanterat stödet. Allt från stora, till små saker. Det är ett symptom på att mycket inte har fungerat.

David Wästberg, näringspolitisk expert, Almega.

Man har beslutat att få en andra chans med att göra en återrapportering – och därmed slippa sin återbetalning till Tillväxtverket. Däremot visar det sig nu att bara en tredjedel av de cirka 9000 företag som finns i Tillväxtverkets register kan hittas. Därmed finns ingen möjlighet att kontakta dem. Vilket påverkar de berörda företagen möjlighet att kunna återrapportera sitt ärende – och därmed få sitt pandemistöd.

Läs om de nya möjligheterna för återrapportering:
Korttidsstöd: Företagare får en andra chans – se om du påverkas

– Det har varit mycket problem med hur Tillväxtverket har hanterat stödet. Allt från stora, till små saker. Det är ett symptom på att mycket inte har fungerat, säger David Wästberg, näringspolitisk expert, Almega till TV4 Nyheterna.

Miljarder i pandemistöd

Under pandemin så har Tillväxtverket mött hård kritik. Vilket ledde till att justitieutskottet i våras önskade en ny möjlighet till återrapportering, vilket också verkställdes. Den här återrapporteringen avgör om du kan bli berättigad till ditt stöd. Om du och ditt företag missar denna återrapportering så handlar det om stora summor pengar. Pengar som helt enkelt kan frysa inne. Det vill säga miljarder i pandemistöd som riskerar att inte betalas ut till företagen. En direkt effekt av att en tredjedel av de tusentals företag som berörs saknas i Tillväxtverkets register – och inte kan kontaktas.

– Jag tror att det rör sig om en till en och en halv miljard kronor. Men det är svårt att veta eftersom vi inte får ut de här uppgifterna från Tillväxtverket, och Tillväxtverket själva verkar inte kunna ta fram dem, säger David Wästberg.