Rekord i antalet nystartade företag

2021 blev ett rekordår i antalet nystartade företag

Pernilla Säfström

Uppdaterades: 19 januari, 2022
Publicerades: 20 januari, 2022

Det senaste året blev ett rekordår sett till antalet nystartade företag. Totalt startades 78 711 nya bolag, en ökning med 7,1 % mot det tidigare rekordet från året innan, enligt statistik från Bolagsverket.

Nyföretagandet ökar i princip i hela landet. Störst ökning på 13,2 % noteras i Blekinge. Därefter kommer grannlänet Kronoberg och därefter Gävleborg. En anledning till ökningen tros vara som en effekt av pandemin. Många som funderat på att starta eget gör slag i saken när de blir av med jobbet eller ser chansen till en nystart.

Funderar du på att starta eget? 25 tips till dig som ska starta företag i år – dags att våga?

80 % av de nystartade bolagen var aktiebolag. Totalt registrerades fem procent fler än året innan och 38 procent fler än året innan pandemin. En anledning till att aktiebolag dominerar är förmodligen att kravet på aktiekapital sänkts. ”Varje nystart är viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är hoppfullt att Sverige även under pandemin får nya företag som skapar tillväxt så att återhämtningen kan bli långsiktigt hållbar”, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett tidigare pressmeddelande.

Nystartade företag efter bransch

Under andra kvartalet 2021 ökade antalet nya företag med 25 procent inom bygg och anläggning jämfört med andra kvartalet 2020.

I detaljhandeln ökade antalet nystartade företag under andra kvartalet med 41 procent. Inom detaljhandel ingår internethandel. Ökningen i internethandeln uppgick till 52 procent och inom övrig detaljhandel utom internethandel till 30 procent. Under första halvåret uppgick ökningen i internethandeln till 67 procent och i övrig detaljhandel till 19 procent. Ytterligare statistik kan du finna på Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Antalet konkurser har minskat

Antalet konkurser under året har varit avsevärt färre än väntat – de har minskat med 12 %. Läs mer här: 10 största konkurserna 2021 – välkänt flygbolag toppar listan