<![CDATA[Från vänster: Alexander Sjöman-Elm, Oscar Meivert, Viktor Lorentzon, Tobias Johansson, Richard Orrebrant.]]>

Hitta event kring dina intressen – med deras nya app

Ebba Arnborg

Publicerades: 6 oktober, 2015

Fem Jönköpingskillar vill att vi ska göra mer saker tillsammans. Därför lanserar de inom kort appen Seekly, och de har redan utsetts av Veckans Affärer till ett av 2015 års hetaste start-ups.

Seekly är appen som kopplar samman människor med gemensamma intressen och ger dem förslag på aktiviteter inom ett valt geografisk område. När ett event skapas inom din sökradie som innehåller ett av de intressen du angett, får du en push-notis med en personlig inbjudan.

– På så sätt är du konstant uppdaterad om vad som händer kring det du brinner för i din närhet. Vi individer behöver bli mer ihopsynkade och fokusera mer på att göra saker som får oss att må bra, på ett mänskligt plan. Det digitala redskapet är bara verktyget för att hitta dessa event, aktiviteter och andra människor, säger Oscar Meivert, grundare & VD på Seekly AB.

Lanseringen av en första version i App Store och Google Play ligger bara några veckor bort. Redan har det Jönköpingsbaserade företaget vunnit pris för bästa idé med fokus på skalbarhet, och blivit utsedda av Veckans Affärer till ett av 2015 års hetaste start-ups som kan bli nästa succébolag.

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner, säger Oscar.

Hur fick ni idén?
– Den uppstod hösten 2014 när jag och Richard Orrebrant diskuterade två relativt vardagliga problem; hur får man reda på vad som händer i sin närhet baserat på egna intressen, och hur hittar man andra att utöva sina fritidsintressen med? I Richards fall handlade det om triathlon. Efter många kvällar av brainstorming lades grunden till det som idag kallas Seekly.

Hur ser er affärsmodell ut?
– Seekly kommer att vara gratis för användare att ladda hem och använda, det är otroligt viktigt för oss att så många som möjligt kan och vill använda vår tjänst. Vi kommer att erbjuda en smart marknadsföringsmetod för företag som jobbar med event och aktiviteter av någon form. Vid lansering kommer vi att ha en prova-på period vilket innebär att företag kan synas kostnadsfritt i vår app, efter det kommer vi att ta en konkurrenskraftig avgift för vår tjänst. Sedan avser vi att koppla på andra intäktskällor framöver som vi tror våra användare kommer att tycka om, men de håller vi lite på ett tag till.

Vad har varit roligt med att göra verklighet av er idé?
– Den respons vi fått under resans gång, och att vi har otroligt kul tillsammans och jobbar väldigt bra ihop.

… och vad har varit svårt?
– Att ta sig ifrån idé till verklighet, det kräver ett stort mod och driv att ge sig ut på okänd mark, därför bör alla som vågar ta steget att starta eget hyllas!

Vilka tips har ni till andra som funderar på att starta eget?

1. Våga förverkliga din idé, låt det inte bara bli just det, en idé.

2. Prata med andra, ta in feedback tidigt i processen. Det kommer alltid att finnas de som är kritiska, lyssna på dem, använd deras kommentarer för att finslipa din affärsidé, men låt inte det påverka dig negativt.

3. Komplettera ditt team med människor som har andra erfarenheter eller kunskaper än dig själv, det är ovärderligt i långa loppet.

4. Ta hjälp av vägledare och experter, dessa kan hjälpa dig som kanske är ny för egenföretagande och peka dig i rätt riktning, oavsett om det är företagande i sig eller kring just din idé. Exempel på vägledare kan vara Science Park, Drivhuset eller inkubatorer.

5. För att hela tiden hålla dig fokuserad är det bra att få en övergripande plan på plats i tidigt skede, som sedan kan brytas ner till olika arbetsuppgifter.