<![CDATA[]]>

6 saker galet framgångsrika människor gör

Ebba Arnborg

Publicerades: 23 februari, 2015

Vill du också bli galet framgångsrik? Se här om du har vad som krävs.

Det är den amerikanska sajten inc.com som listat nio saker galet framgångsrika människor gör. Vi har valt ut de sex bästa – och tipsen för att lyckas.

1. De planerar
Det debatteras ofta för och emot en affärsplan. Men det behöver inte handla om ett tungt dokument skrivet i sten. De mest framgångsrika människorna har en plan som de sedan gör medvetna avvikelser ifrån. Den största fördelen ligger inte i själva planen utan just i att planera – att tänka igenom din verksamhet och sätta mål. Läs här hur du lyckas med din affärsplan 

2. De fokuserar
Alltför många springer på alla bollar. Framgången ligger istället i att göra en eller två saker riktigt bra. Då kan du se till att bli bäst inom ditt område. Här är fyra frågor för att hitta ditt fokus. För att nå framgång kan du istället gå samman med andra småföretagare som kompletterar dig, läs hur du lyckas samarbeta här.

3. De delegerar
För att haka i föregående punkt är det svårt att nå riktig framgång ensam. Galet framgångsrika människor involverar andra i att förverkliga sin vision – och delegerar uppgifter de vet med sig att de inte är bäst på. Gunnar Frykfors började med att hyra ut sig själv. I dag sysselsätter han en armé av kockar i företaget Rent a chef. Nyckeln till framgång? Delegering. Läs hans råd här.

4. De vågar leda
För att nå riktigt framgång gäller det att inte luta sig tillbaka och låta andra staka ut kursen. Istället gäller det att våga leda.

Engagerade och trogna medarbetare är den mest lönsamma investeringen för Clip i Umeå. Personal och långsiktighet har fått frisörföretaget att växa till ett av Sveriges största med 30 anställda. Här är grundaren Åsa Wikmans råd till dig som vill lära dig att chefa.

5. De utvärderar
Det är lätt att bara ta saker som naturligt givna, utan att fundera på varför det är som det är. Många framgångsrika människor är snarare naturligt nyfikna. De gillar att grotta ner sig i detaljer för att verkligen förstå varför vissa saker fungerar och andra inte. Som satsningar inom företaget till exempel. Väj inte för att utvärdera din affärsidé – här är tre frågor som hjälper dig.

6. De tackar
För att nå framgång krävs nästan alltid massor av stöd från omgivningen längs vägen. Framgångsrika människor tänker på att visa uppskattning för dem som hjälpt dem, innerligt och ofta. Något Odd Molly-grundaren Per Holknekt som själv gått från hemlös till miljonär tryckte på under Driva Eget-dagen i Stockholm i höstas. Här är hans bästa råd.

Läs hela listan på inc.com.