Mera Mod en bok om att våga. Fotomontage: Getty Images

6 tips – Bejaka din rädsla och våga mer

Ebba Arnborg

Publicerades: 24 mars, 2017

Låt inte är rädslan hindra dig att nå dina företagsdrömmar! Joakim Muschött har skrivit nya boken ”Mera mod”. Här är hans tips för att träna upp förmågan att våga – oavsett om det gäller att sälja, kontakta kunder eller starta eget.

Som småföretagare är dagarna ofta fulla av nya utmaningar och situationer. Så det är naturligt att bli nervös.

Foto: Joakim Kroger

Författaren Joakim Muschött Foto: Joakim Kroger

– Allt nytt innebär förändring, och förändringen skrämmer oss. Vi är programmerade att undvika fara. Det gäller att acceptera att man är rädd, men övervinna det och agera ändå för att genomföra det man tror på, det säger Joakim Muschött.

Efter många år i näringslivet, bland annat som försäljningsansvarig, projektledare och restaurangchef, valde han att sadla om till coach och har drivit eget i 15 år. Nu har han skrivit boken ”Mera mod” som ska hjälpa dig bli modigare.

 I vårt samhälle ses ofta rädsla som någonting negativt, fast vi borde se den som något naturligt, menar han.

– Vi värderar kontroll högt och ser rädsla som tecken på svaghet. Men man måste våga begå mycket misstag för att lära sig. Så man ska träna på att vara nervös. En stor del av företagandet handlar om att våga förverkliga sig själv. Mod handlar om att agera trots rädsla och risk och att leda sig själv genom förändring. Det är det som är utveckling, säger Joakim.

 

Här är 6 råd från Joakim för att våga mer:

 1. Bestäm vad framgång är för dig
För att hitta kraften att våga utmana din rädsla gäller det att du har definierat syftet med dina olika utmaningar. För vems skull gör du det du gör? Du måste bestämma vad framgång är för dig – annars är det lätt att köpa omvärldens syn.

 2. Inse att misstag är viktigt
Du måste våga begå mycket misstag för att kunna lära av dem. Se dem som en nödvändig del av din utveckling. Du kan inte lära dig allt genom att läsa på, utan du behöver upptäcka hur just du agerar i nya situationer. Acceptera att du inte kan allt, och våga fast du är rädd och kanske gör fel eller får kritik. Det är okej och då är det bara att tänka: ”gör om gör rätt”.

 3. Träna på att vara nervös och rädd
Acceptera att saker du aldrig har gjort förut är pirriga. Tillåt dig att känna så. Släpp in rädslan i kroppen, lägg märke till hur den känns istället för att trycka undan den. Tänk: ”nu är jag skiträdd och det är okej”.

4. Inse dina undanflykter
Vi hittar lätt på undanflykter för att skydda oss mot fara. Reflektera över ditt beteende och lär dig upptäcka när det händer. Tänker du till exempel: ”Det är ingen idé att jag ringer säljsamtal nu när klockan är 16:30 och alla gått hem.”? Är det bara en undanflykt så gäller det att ringa. Utmana dig själv hela tiden.

 5. Prata med andra och normalisera rädslan
Hitta någon du litar på och berätta att du är osäker på hur du ska göra och känner dig rädd för resultatet. Genom att prata om det normaliserar ni osäkerheten så att du slipper känna dig ensam om den men också inser att den inte ska hindra dig från att agera.

6. Stå kvar
Var uthållig och ge inte ge upp. Även om du till exempel möter tveksamhet från andra inför din affärsidé eller får nej på säljsamtalen. Fortsätt även om du är rädd. Våga känn efter vad du vill göra och gör sedan det. Står du upp tillräckligt länge för det du tror på kommer saker att hända.