<![CDATA[Bröderna Gill bakom företaget Green Plank och Kung Carl XVI Gustaf Foto: privat]]>

Green Plank om hur du lyckas i ett nytt land

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 17 december, 2015

I år blev bröderna Gill bakom företaget Green Plank utsedda till Årets nybyggare och fick pris av HMK Carl XVI Gustaf. Delägaren och ena brodern Nasir Gill ger här sina bästa tips för att lyckas i ett nytt land.

Produktutvecklingen av Green Plank startade redan i Pakistan. Jamshaid Gill utvecklade ett alternativt byggmaterial till trä genom att kombinera återvunnen plast och skal av ris.
Av politiska skäl var Jamshaid tvungen att lämna landet. Efter att han flyttade till Sverige 2009 och redan efter fjärde dagen på SFI började han sälja trall, staket och plank till svenska byggvaruhus. Snart blev även hans bror Nasir Gill en del av företaget.

Sex år senare omsätter Green Plank 25 miljoner kronor och 85 procent av försäljningen går på export. De hade ett resultat efter finansnetto på drygt 1,4 miljoner 2014.
I en tidigare intervju har bröderna sagt att ”Sverige är möjligheternas land” – här ger Nasir Gill fem tips för att lyckas i ett nytt land:

1.    Våga chansa

– Sverige är ett träland, men det gäller att göra något nytt som inte alla andra gör. Försök hitta det nya som folk också kan utnyttja – och våga chansa, säger Nasir Gill.

2.    Fråga för hjälp

– Lagar och regler här har varit mycket enklare om man jämför med Pakistan. Det har gått mycket snabbare att få allt på plats och det finns bra hjälp att få om man frågar. Sedan beror det såklart på vem man frågar.

3.    Utveckla dig ständigt

– Vi som jobbar med innovation och utveckling genomgår en process som aldrig tar slut. Du måste och vill lära dig mer, hela tiden.

4.    Möt konkurrenter på rätt sätt

– Folk tänker mer på miljö idag och vi får också fler konkurrenter, men vi är inte rädda för konkurrenterna. Ju fler, desto mer kunskaper till våra kunder. Det är alltid kunden som i slutändan väljer produkt och det vi företagare gör är att vara stolta över vår produkt och stå för den.

5.    Jobba hårt

– Det krävs också hårt jobb. Vi har jobbat väldigt hårt med helheten, vilket såklart är viktigt i ett företag.

 

Fakta: Årets Nybyggarpris

  • Delas ut till en person med utländsk bakgrund som bor i Sverige och som under kort tid och med små resurser har startat ett företag.
  • HMK Carl XVI Gustaf delar ut Stiftelsen IFS utmärkelse till Årets Nybyggare.
  • Bröderna Jamshaid och Nasir Gill mottar priset Årets Nybyggare 2015 för deras innovativa miljötänk och för att de genom sin internationella närvaro marknadsför Sverige som en innovativ miljönation.