<![CDATA[]]>

De är våra nya Bill Gates

Camilla Björkman

Publicerades: 7 februari, 2010

Unga, framgångsrika och med en förmögenhet på ett antal miljarder dollar – nu utmanar nya entreprenörer Bill Gates. Den amerikanska tidningen Forbes har listat världens rikaste teknikentreprenörer. Se hela listan här:

Sergey Brin och Larry Page
Förmögenhet: 15,3 miljarder dollar var
Ålder: 36 respektive 37 år
Google-grundarna hoppade av sin utbildning på Stanford 1998 för att starta företaget i en kompis garage. Idag är Google inte bara världens sökmotor utan fullständigt spottar ur sig nya tjänster med allt från mejl till mobiler.

Mark Zuckerberg
Förmögenhet: 2 miljarder dollar
Ålder: 25 år
Killen som startade Facebook 2004 pluggade egentligen på Harvard, men hoppade av efter att ha fått riskkapital från Paypal-grundaren Peter Thiel. Tre år senare köpte Microsoft in sig i företaget som då värderades till 15 miljarder dollar. Idag har Facebook 250 miljoner användare och är värt 11 miljarder dollar.

Yoshikazu Tanaka
Förmögenhet: 1,6 miljarder dollar
Ålder: 32 år
Efter en tid på Sony och shoppingsajten Rakuten startade japanen det sociala nätverket Gree, som blev omåttligt populärt. Med tiden ändrade han strategi så att Gree började fokusera på mobilspel i stället. I dag är det en av Asiens mest framgångsrika teknikföretag. (Foto: Forbes)

Ma Huateng (på bild nedan) och Zhang Zhidong
Förmögenhet: 3,8 miljarder respektive 1,4 miljarder dollar
Ålder: Båda är 38 år
De två kinesiska killarna ligger bakom företaget Tencent som startades 1998. Här utvecklade de QQ, en plattform för att chatta med andra på nätet som idag är en av Kinas största. (Foto: CCTV)

Chen Tianqiao
Förmögenhet: 1,3 miljarder dollar
Ålder: 36 år
Efter att ha tagit examen från Fudan-universitetet jobbade kinesiske Chen för en investmentfirma, för att 1999 grunda Shanda Interactive Entertainment Limited med sin bror och sin fru. Företaget har allt från dataspel till onlinespel. 

William Ding
Förmögenhet: 2,25 miljarder dollar
Ålder: 38 år
Kinesiske Ding grundade NetEase 1997, vilket då var främst en sökmotor och gratis mejl. Idag är NetEase en av Kinas mest framstående företag inom onlinespel.