<![CDATA[]]>

De ordnar festen när alla firar

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 28 december, 2015

Snart är det nyår. Men medan de flesta firar finns det såklart folk som måste jobba – däribland många småföretagare. Nils Grill i Strängnäs ska se till att gästerna får sitt bästa firande. Men hur laddar de själva bäst upp inför en kväll med stor service?

Många vill skippa allt festfixande med nyårsmiddag och planering och väljer istället att boka bord på restaurang eller resa bort över nyår. Och då gäller det att det finns serviceinriktade företagare.

Nils Grill i Strängnäs är ett av alla småföretag som har det hektiskt på nyårsafton.
–Ja, vi har öppet då och ordnar nyårsmiddag. Men ingen personal vill jobba, så det blir min man, kocken och jag, säger Cecilia Ronneman, restaurangchef för Nils Grill, och fortsätter:

– Fast vi har världens finaste personal, så det är klart att de ska vara lediga.

Fram till den 19 december serverar restaurangen julbord, men sedan blir det ledigt över julhelgen innan det är dags att preppa för nyårsmiddagen.
– Julen är mycket viktigare för mig än nyår. Under julen vill jag vara ledig, säger Cecilia.

På nyårsafton blir det en femrättersmiddag som låter helt fantastisk när Cecilia radar upp rätterna – hummersoppa, oxfilé och champagnemousse med hallon är bara några av rätterna.

Men hur nyårsafton kommer att se ut vet hon inte exakt. Det är första gången de ordnar nyårsmiddag i Strängnäs.
– Alldeles bredvid vår restaurang ordnas revy på nyårsafton och många kommer därifrån.

160 gäster har de plats för och folk kan boka in sig tätt inpå aftonen.
– I och med att vi alla tre är kockar och har vår egen verksamhet så kan vi vara väldigt flexibla med bokningar. Det är så det ser ut när man är småföretagare. Det löser sig och vi tar det som det kommer, säger Cecilia som möjligtvis själv firar nyår dagen efter.

– Eller så satsar jag på det kinesiska nyåret.