<![CDATA[]]>

De satsar på nischade påskägg

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 28 mars, 2013

Det är bråda tider för många småföretagare inför påsk – till exempel för alla godistillverkare.
Företaget Sjölunda Gård har nischat in sig på ekologiskt godis. Eftersom vi svenskar maler i oss cirka 6 000 ton godis i påsk har de att göra.

När Driva Eget når Sjölunda Gårds delägare Charlotte André (till vänster på bild) är hon hyfsat färdig just inför påsken.
– Nu gäller det mest att öppna påskägget, säger hon.

Hon och kollegan Erika Hillergren startade företaget 2008 och försäljningen kom igång året efter.
De har alltså nischat in sig på ekologiska produkter – däribland godis och mer välkända ”Ekorrens Ekologiska godis”.

Inför påsk har de levererat mer godis än vanligt, men exakt hur mycket kommer att visa sig först när den stora godishelgen är över.
– Vi har några toppar under året – påsk är en, men vi har mycket även kring jul och alla hjärtans dag, säger Charlotte André.

Deras godis tillverkas i en ekologisk godisfabrik i Tyskland. Det finns nämligen ingen sådan i Norden, och det är viktigt att fabriken är ekologiskt certifierad i alla led. För transporterna till lagret i Sverige klimatkompenserar företaget.

Hur medvetna tycker ni att vi svenskar är kring vad vi stoppar i oss för godis?
– Jag tror att vi blir allt mer medvetna. Man kan väl säga att det har gått i vågor. Ibland blossar det upp debatt i medier kring färgämnen, sötningsmedel eller syntetiska konserveringsmedel och då får också många en större medvetenhet att allt som är i hyllorna inte precis är vad vi tror.

Charlotte André säger att det självklart gynnar det ekologiska, som handlar om att veta varifrån ingredienser kommer. Hon tror också att vissa grupper av människor är mer medvetna än andra.
– Har du till exempel fått barn som du ska ge mat och godis också så småningom, så undrar du ju vad du stoppar i den här lilla människan. Men mer generellt borde vi ifrågasätta ännu mer.

Och vad stoppar du helst själv i påskägget?
Jag har en egen favorit, vårt miljövänliga svar på Sveriges mest körda bil – Ekorrens Ekologiska skumcyklar.

Läs också: ”De levererar 900 000 ägg i månaden”.