<![CDATA[Niklas Laninge och Björn Henriksson Foto: Pressbild Daily Bits Of]]>

Han fick sin affärsidé genom att lyssna på andra

Ebba Arnborg

Publicerades: 16 september, 2015

När en bloggläsare ville ha en ny tjänst satsade Niklas Laninge. På en vecka hade hans tjänst Daily Bits Of fått 1000 prenumeranter. När Nordnet ville betala för att använda den hittade han affärsmodellen. Nu har han valts ut till STING acceleratorsprogram och fått 300 000 kronor i investering.

Niklas Laninges tjänst Daily Bits of erbjuder webbkurser inom allt från tacos till ekonomi på ett helt nytt sätt. De kommer i små textsnuttar eller ljudfiler till mejlen varje morgon, och har beskrivits som ”Espresso för hjärnan”.
– Vi vill göra utbildning för alla som inte har tid för utbildning, berättar han.

Idén kom från en av läsarna på hans kreativitetsblogg.
– Hon frågade om jag inte skulle kunna ge henne ett dagligt kreativitetstips. Jag hackade ihop en enkel version av det som idag är Daily Bits Of. När jag efter typ en vecka hade 1000 prenumeranter så fattade jag att detta var något som jag borde satsa på.

Även själva affärsmodellen vänder på det traditionella kurstänket. De som lägger upp kurser får betala – inte de som går dem.
– Det började med att Nordnets förra PR-chef hörde av sig och frågade vad det kostar att använda tjänsten. Vid det tillfället hade jag faktiskt inte tänkt på just en sådan affärsmodell, även om jag hade sett att formatet engagerade. Men då fattade jag att vi verkligen var något på spåret.

Men, varför ska jag betala för att lägga ut min kurs hos er?
– Att ha en kurs hos oss är ett enkelt sätt att jobba med content marketing. Du exponeras för våra över 23 000 användare samtidigt som du får massor av kontaktytor med kunder och potentiella kunder.

I dag har tjänsten 107 kurser och fokus ligger på att bredda det engelska utbudet eftersom de växer snabbast i USA och mellanöstern.
– Vi har fått ett superbra bemötande! På daglig basis möter jag folk som säger hur mycket de gillar vår tjänst. Vi fakturerar cirka 20 företag på månadsbasis, men det är fortfarande små summor.

Tjänsten är en av åtta som precis valts ut till STINGs accelerator program och därmed fått en investering på 300 000 kronor samt hjälp av affärsänglar.
– Tidigare har vi inte haft möjlighet att jobba enbart med Daily bits of utan har även konsultat vid sidan om för att få bolaget att gå runt. Tack vare detta kommer vi nu att kunna ta ut lön så att vi får tid att skapa ett hållbart företag.

Vad har ni för framtidsplaner?
– En miljon prenumeranter, öka aktivitetsgraden hos dem och addera kurser från världsledande experter.

Vilka tips har du till andra småföretagare?

1. Tänk långsiktigt, företagande är ett maraton, ingen sprint. Ja, ursäkta klyschan.

2. Skippa ord som småföretagare, det du gör är så mkt större än vad som ryms i det ordet.

3. Jämför dig inte med vanliga personer som har ”nio till fem-jobb”, åker på semester och pratar om att renovera köket. Som entreprenör gör du det du brinner för och behöver inte ”hitta på” aktiviteter för att ha ett meningsfullt liv.

4. Bli bekväm med det faktum att ingen förutom din respektive och andra entreprenörer kan förstå punkt 1-3 ovan.

Vad har du för tips till småföretagare som vill nå ut med sin kunskap via en webbkurs?

1. Släpp tanken på att syftet med kursen ska vara att marknadsföra din business. Var genuin och ha ambitionen att faktiskt lära mottagaren något.

2. Skippa komplicerade format så som video och appar, gör ett första enkelt test via ett smidigt format – som Daily Bits Of.

3. Se till att din kurs lirar med din långsiktiga strategi. Kursen ska vara en del av ert varumärke så det är viktigt att kunskapen ni står bakom stämmer 100 procent med er core business.