<![CDATA[]]>

Heyrobics Linus Holmsäter föreläser i korta shorts – såklart!

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 6 november, 2013

I dag är det den årliga Anders Wall-föreläsningen i Uppsala. Framgångsrika företagare och företagsledare som finansmannen Björn Wahlroos, styrelseordförande Nordea, och Mia Brunell Livfors, Investment AB Kinnevik, är på plats för att ge sina bästa framgångstips. Driva Eget bevakar eftermiddagen där Prins Daniel också delat ut Anders Walls stipendium om 100 000 kronor.

I år firar Anders Wall-föreläsningen tio år. Den allra första hölls 2004.

Anders Wall-föreläsningen har utvecklats till Sveriges största föreläsning i entreprenörskap med 2 000 personer i publiken.

Björn Wahlroos, bland annat styrelseordförande för Nordea, drog energiskt igång efter inledande ord från Anders Wall.

– Stora företag måste bli mer entreprenöriella. Låta människor växa och växa snabbt, sa Wahlroos som berättade att bland de saker han är mest nöjd med under åren är att ingen av alla sju som han haft i sitt affärspartnerskap har skiljt sig.

– Det är en jätteviktig sak – betydelsen av familjen.

Hur skapar man då trivseln?

– Det finns massa tricks. Firmafester och sådant. Men ska jag nämna en sak är att du ska platta till organisationen. Tänk alla chefer, avdelningschefer, biträdande chefer, alla andra chefer – sådant fungerar inte i dagens värld.

Nästa talare Mernosh Saatchi grundade Humblestorm som 22-åring år 2002. Företaget är i dag en reklambyrå med fem delägare, omsätter drygt 50 miljoner och har 35 anställda.
– Mamma kan fortfarande säga: ”Du skulle ju bli chef för de stora bolagen?” Men i dag får jag rådgiva de största bolagen. Jag har styrelseuppdrag och får sitta med regeringen och diskutera landets framtid.

Mernosh Saatchi är en av nio externa ledamöter i den av regeringen utsedda Framtidskommissionen.

Hon lyfte också vikten av bra partnerskap för framgångsrikt entreprenörskap.
– Det hänger jättetajt ihop. Partnerskap ger otroligt mycket passion och lust. Kombinerat med att vi alla entreprenörer är väldigt plikttrogna tror jag. Lusten sätter upp galna mål, men det är disciplinen som gör att jag når upp till dem. Den kombinationen är helt unik.

En som lever som han lär är Heyrobics Linus Holmsäter. Iförd korta, rosa gympashorts, skjorta och kavaj sprang han upp på scenen.

Han har gjort en ny version av Friskis – i Kina! Hans gympa har fått unga kineser att börja gilla att träna, i parker, på nattklubbar och på hustak. Där folk är.

I oktober fick han ett samtal:

– Hong Kongs tredje rikaste man ringde. Han äger en skyskarapa på 104 våningar och hade hört att Heyrobics var effektiv träningsform. Vi skulle ses och träna i skyskrapan och han hade tagit med sig över hundra livvakter, en på varje våningsplan, så att ingen skulle skjuta honom. Det är en sådan grej som bara händer i Kina.

Vid stipendieutdelningen överlämnade Prins Daniel Anders Walls stipendium på 100 000 kronor till Årets Uppsalastudent 2013: Kajsa Asplund.
Eftermiddagens moderator var Fredrik Lindström.

LÄS MER: Fler tips och texter från eftermiddagen dyker upp på driva-eget.se senare i veckan.