<![CDATA[]]>

Containerbönder – nya odlingsrevolutionen?

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 4 februari, 2016

Growtainer heter företaget som tar cityodlingarna till en helt ny nivå. En högteknologisk lösning – i en stapelbar fraktcontainer, som sparar både vatten, energi och transporter.

Vad gör man när klimatförändringarna även ändrar förutsättningarna för att odla mat? I Kalifornien är frågan som bekant akut. Även på många andra håll i världen. Kanske har innovatörerna bakom Growtainer tagit ett steg närmare en lösning. Eller i alla fall en pusselbit i en större lösning.

Glenn Behrmann, VD och en av grundarna för Dallasföretaget, ville vid 65 års ålder göra något som skulle förbättra världen. Growtainern är hans bidrag. En möjlighet att odla mitt i öknen eller på väldigt kalla platser. Varje dag om året. (Artikeln fortsätter efter filmklippet.)


Det ser ut som helt vanliga containrar från utsidan. Men på insidan är det något helt annat. Här har man kombinerat odlingskunskaper med hightech och ett stort innovationsdriv.

I specialdesignade hyllor, driver man upp planta efter planta i långa rader – och på höjden. Företaget bakom uppfinningen lovar betydligt högre avkastning än vid konventionella odlingar. Under en 30-dagarsperiod räknar man att man ska kunna driva upp 2 400 plantor, det vill säga 28 800 plantor på ett år. I en enda container. (Hyllorna är tänkta att även kunna användas av krogar som vill odla egen sallad till exempel.)

Eftersom containrarna är slutna enheter slipper man problem med skadedjur och smittor. Hela livsmiljön kan kontrolleras i detalj och man beräknar att odlingarna kräver 90 procent mindre vatten än vid konventionell odling. Lamporna som används är energisnåla LED-lampor och ljuset kan styras så att man maximerar fotosyntesen.

En sensor känner av hur pH-värde, koldioxidhalter, temperatur och luftfuktighet. Plus hur mycket näring och vatten som behöver tillföras varje planta, beroende på i vilket stadium den är. Personalen kan styra alltihopa via en smartphone.

SE OCKSÅ: Nu kan maten odlas direkt i butiken