<![CDATA[]]>

Läkemedelsjätte blev årets entreprenör

Camilla Björkman

Publicerades: 9 februari, 2012

Anders Lönner som grundat läkemedelsbolaget Meda knep på onsdagskvällen titeln Entrepreneur Of The Year och fick ta emot pris av prins Daniel. På tio år har han byggt upp ett internationellt miljardföretag.

Att Anders Lönner, grundare och vd för läkemedelsföretaget Meda AB, skulle ta hem priset som Entrepreneur Of The Year kom inte som en stor överraskning för de 700 gäster som samlats på Cirkus i Stockholm för att ta del av prisutdelningen.

På tio år har Meda under Anders Lönners styre gjort raketsuccé och gått från en omsättning på 800 miljoner till över 11 miljarder. Idag säljs Medas produkter i 120 länder och antalet anställda har ökat med 60 procent de senaste åren.

– Detta är fantastiskt – jag är så glad och lycklig. Jag vill tacka min fru som stått ut med mig i 37 år, jublade Anders Lönner på scenen när han mottog priset från Prins Daniel.

Medas koncept bygger på förvärv och inlicensiering. I stället för att laborera fram egna produkter tar man in dem utifrån och säljer.

Själv hoppas Anders Lönner att priset kan bidra till att fler vågar satsa på att driva företag:

– Jag tror att det är så viktigt att uppmuntra entreprenörer – de behövs i Sverige idag, sa läkemedelsjätten som nu får representera Sverige i den internationella finalen i Monte Carlo i juni.

Under kvällen pratade även prins Daniel om entreprenörskapets betydelse:

– Att vara entreprenör är utmanande och krävande, det är sällan allt går på räls. Samtidigt är det ingenting som är så positivt som att se sitt företag ge frukt, sa han.

Priset ”Årets kvinnliga stjärnskott” fick Anastasia Georgiadou med företaget Svensk Personlig Assistans AB. ”Årets manliga stjärnskott” gick till Henrik Blycker och Andreas Martsman på Oxeon AB.

SEB:s kategoripris ”Bästa internationella tillväxt” gick till Olle Larsson med sågverket Fiskarhedens Trävaru AB.

På bilden: Prins Daniel med Anders Lönner.