<![CDATA[]]>

Moa Berglöf driver eget efter åtta år som Reinfeldts talskrivare

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 7 januari, 2016

Efter åtta år som talskrivare åt Fredrik Reinfeldt startade Moa Berglöf eget med sin kollega Minna Frydén BonnierFör Driva Eget berättar Moa hur de har använt sin stora erfarenhet i sitt nya arbete.

I gemensamma företaget Östra Flygeln hjälper Moa Berglöf och Minna Frydén Bonnier kunder med att skriva tal, artiklar, analyser och research.

I lite drygt ett år har de varit igång nu och hittills har de sett störst behov av tal och analyser.

– Vi gör krångliga saker enkla kan man säga. Och det är precis vad vi har jobbat med tidigare också. Våra kunder vill nå ut med ett budskap – vilket vi hjälper dem med. Vi visar att det finns något intressant att säga. Vi hittar pärlan, säger Moa Berglöf.

Båda har haft det spännande uppdraget som talskrivare åt dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt.

Hur använder ni den stora erfarenheten på bästa sätt idag?

– Vi är bra på att hitta människors egna röster, syftet med det vi gör är ju inte att vi ska ha skrivit artikeln eller talet, utan personen som vi hjälper. Och den kunskapen har vi verkligen jobbat fram genom åren.

Förr hade ni en röst att hitta, statsministerns, nu har ni fler – i alla era kunder. Hur gör man det på ett bra sätt?

– Du måste nörda ned dig i personen, prata med den, se hur den uttrycker sig och för sig. Vissa vill vara humoristiska, medan det är jättejobbigt för andra. Så vi vrider till det som vi tror är rätt. Och i alla utkast som vi har lämnat ifrån oss har kunderna känt igen sig bra.

Moa Berglöf tar även med sig snabbheten från tidigare arbete:
– Vi har jobbat under tidspress hela tiden. Det går snabbt och inget får bli fel. Speciellt i dessa sociala medier-tider. Säger man något som inte stämmer är det kört. Så var det inte riktigt förut.

Vad är största utmaningen med att driva eget, tycker du?

– Det som alla småföretagare dras med – att man ansvarar för allt. Förut kunde man fokusera på att bara sitta och skriva. Nu är det allting runt omkring också. Du ska marknadsföra dig, du har den ekonomiska biten och det kräver tid och att man har koll. Du måste planera din tid och se så att du har tillräckligt med kunder. Men det är skönt att alltid ha någon att bolla med som vi har.