One on one ger inga reella flöden, menar Susanna Heli. FOTO: NILS PETTER NILSSON

”Passiva inkomster ska ge mig min frihet”

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 25 mars, 2019
Publicerades: 18 januari, 2019

Målet är klart. Hon ska kunna leva på en heltidslön men bara jobba halvtid. Lösningen: passiva intäkter.
– Jag är inte ute efter pengarna, utan livsstilen, säger Susanna Heli.

Susanna motsvarar inte bilden av hardcore-företagaren. Hon jobbar med gravida, med mjuka värden – och en blick öppen mot andlighet.
Men visionen och målet har hon haft länge, även om det varit en bitvis tuff resa mot självständighet och egna företaget Föda utan rädsla.

LÄS OCKSÅ: SÅ TJÄNAR DU PENGAR MEDAN DU SOVER

Allt började för 22 år sedan, när hon födde sitt första barn.
– Jag fick hjälp att hitta tryggheten och det förändrade mitt liv! Jag insåg att utan den hjälpen hade förlossningen kunnat bli ett trauma.
Vad var det som hände? Tja, hon fick insikten om hur rädslor motarbetar och bromsar kroppen – och hur trygghet i stället öppnar upp och gör kroppen följsam. Men långt ifrån alla födande får det stöd som Susanna fick.

Hittade en lucka

Här började Susannas resa mot att bli en företagare i trygghetsskapande. Fast det visste hon inte då.
– Jag insåg att jag skulle kunna hjälpa andra. Men jag såg också att det inte var en vedertagen kunskap. Det fanns en lucka. Så jag bestämde mig för att nischa mig på det emotionella födandet, säger Susanna.

Att bli barnmorska var aldrig aktuellt. Det fanns inget om kopplingen mellan känslor och födande i deras utbildning. Vid den här tiden var Susanna undersköterska. Hon började jobba på förlossningen för att bygga på sina erfarenheter och utbildade sig samtidigt till doula.
Sjukgymnastutbildningen var den enda som tog upp hur kroppen och själen hänger samman. Så fick det bli. Det är fjorton år sedan nu.
– Men jag förstod redan där att jag inte skulle gå vårdvägen – den är för trög och långsam för mig. Jag insåg att jag kan förändra världen snabbare om jag möter kvinnorna och deras partners direkt.

Skapade en egen metod

Susanna skapade metoden Föda utan rädsla och började hålla profylaxkurser. 2009 kom hennes bok med samma namn ut.
– Jag vill ju kunna leva på det här. Men då fick jag Jante i fejset. Jag har fått mycket kritik och fått höra saker som ”kan man sälja trygghet?” och ”har du uppfunnit trygghet?”. Det har jag förstås inte. Men jag har skapat en tjänst, en metod för att skapa trygghet. Och den största utmaningen för mig har varit att stå stadigt i att man får sälja och ta betalt för att sälja trygghet.

Det tog tio år att etablera sig. Nu får Susanna höra av barnmorskor att de märker direkt om en födande gått kurs i hennes metod. För snart ett år sedan vågade hon äntligen säga upp sin fasta tjänst för att bara satsa på företaget. Och det märks. Med fullt fokus kommer intäkterna snabbare.
– Jag har valt den privata vägen och visar att det går att tjäna pengar på mjuka värden. Men jag har förlorat vänner på att sticka ut. Att vara envis, att stå för sitt värde ekonomiskt har varit en större resa än jag trott. Men det är dags att vi slutar med de fjomperierna, säger Susanna.

Tydlig målbild – i Grekland

Hon tar fram datorn och visar bilder på en ruin vid havet strax utanför Aten. Något för den händige, skulle man kunna beskriva det. Med mycket välvilja.
Sedan några år har hon investerat i kryptovalutor för att möjliggöra drömmen. Det här är också en del av visionen. Här vid havet ska hon bo och hålla kurser för instruktörer som ska föra hennes kunskap vidare.

Instruktörerna är en del av det pussel av aktiviteter som Susanna skapat för att hon ska få det liv som hon vill ha.
– Jag vill ha frihet och tänker mycket på passiv inkomst. One to one kan du aldrig skapa rejäla flöden. I det organiska byggandet av ett företag måste man tänka på passiv inkomst också.

I dagsläget har hon en rad källor:

  • Royalties för boken Föda utan rädsla som säljs i 5 000–6 000 ex/år.
  • Hon har utbildat instruktörer som håller hennes kurser. De fakturerar för lön, Susanna tar vinsten.
  • Doulatjänst – Susanna har utbildat doulorna. Susanna tar förmedlingsavgift för deras uppdrag.
  • Onlinekurser – både en profylaxkurs och en allt-i-ett-kurs, Gravidresan.
  • Hyr ut plats på sin sajt till instruktörer som gått Susannas kurser.

Det Susanna gör aktivt nu är att hon skriver fler böcker och utbildar vårdpersonal i sin metod. Dessa utbildningar ska på sikt utföras även av Susannas instruktörer.
– Mitt mål är att dra in 150 000 i månaden i ett passivt flöde. Det gör att jag kan utveckla företaget. Jag får hela tiden idéer och ser möjligheter. Målet är att jobba halvtid och få en heltidslön. Mitt motto är: Hur skulle mitt liv se ut om inte pengar spelade någon roll? Det handlar inte om pengarna, utan om mitt liv.

Satsar i England

Medan de passiva intäkterna tickar på kan hon dessutom fokusera mer på England. Hennes bok kom ut på engelska 2012. Nu måste hon göra samma resa där som i Sverige för att få metoden etablerad.
– De är där vi var i Sverige för tio år sedan. Så det är mycket jobb kvar. Men vi behöver jobba med något som betyder något, annars dör själen. Vad kommer man ångra mest – det man inte vågar eller att misslyckas? Att misslyckas är ingenting. Det viktigaste för mig är att fullfölja alla mina idéer och samtidigt förändra världen till det bättre.

Susanna tipsar:

  1.  Tänk på ditt företag/produkt/tjänst som en egen kraft. Hur kan den arbeta för dig?
  2.  Tänk att ditt arbete också är ditt liv. Du ska njuta, växa och ha roligt. Din kropp, hjärna och ande ska hela tiden utvecklas. Stagnerar du så stagnerar din business.
  3. Älska pengar. De är bara en symbol för det liv du kan leva. Där ingår även välgörenhet och att bygga ekologiskt.
  4. Ha roligt och våga tänka större än du någonsin trodde var möjligt. Det är detta som sätter ramarna runt din spelplan. Sätt mål!