Delegera dina uppdrag och behåll en mellanskillnad. FOTO GETTY IMAGES

12 tips som skapar passiva inkomster

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 4 december, 2020
Publicerades: 16 januari, 2019

Sluta byta din tid rakt av mot pengar. Visst krävs arbete initialt, och ibland förvaltning och marknadsföring längs vägen, men lyckas du kommer pengarna rulla in – även när du rullar tummarna.

1. Starta ett nytt skalbart företag
Vill du starta nytt så hitta en affärsidé som inte direkt bygger på att just du jobbar för eller säljer dina produkter till kunden. Antingen behöver du kunna växa och delegera till andra eller så bygger det på automatiserade processer där du tjänar pengarna på själva systemet.

LÄS OCKSÅ: Tjäna pengar medan du sover

2. Gör dig själv mindre nödvändig
Har du en befintlig verksamhet så skärskåda din affärsmodell, kan den bli mer skalbar och mindre beroende av dig? Kan du delegera, outsourca eller samarbeta? Kan du förenkla med smarta processer och automatisering? Kanske så enkelt som att skriva svar på vanliga kundfrågor på din hemsida, spela in en film där du demonstrerar något i stället för att göra det vid ett möte med varje kund, eller skapa beställningsformulär med alla frågor du behöver ha svar på i stället för att mejla fram och tillbaka? Finns det till och med arbetsuppgifter du kan sluta göra, utan att förlora inkomst?

3. Hitta nya betalsätt
Syna din betalmodell. Kan du skapa abonnemang och ta betalt per månad oavsett om din tjänst verkligen används eller inte, i stället för per timme eller produkt? Kan du i stället för att sälja något dyrt hyra ut det billigare men få in pengar varje månad? Jobbar du mot företag kan du kanske ta betalt i aktier i bolagen eller en procent av deras framtida vinst.

4. Ge jobb vidare – mot provision
Säljer du din tid mot kund men är fullbelagd? Väx utan att anställa! Ta in uppdrag och förmedla till andra mot kommission. Eller ta in underkonsulter och var själv projektledare, mot en procent av deras arvoden.

5. Lär ut via webben
Gör en eller flera webbkurser inom din expertis som du bedömer att andra kommer att vilja gå. Det kommer att ta tid att skapa och marknadsföra kursen, men all lektionstid behöver du bara lägga ner en gång och sedan kan hur många som helst gå kursen. Du kan utveckla det till en läroportal där kunden betalar per månad och där filmer och artiklar kommer upp automatiskt en viss tid efter att kunden gått med så att det framstår som att du uppdaterar kontinuerligt – fast du redan har gjort allt jobb.

6. Utveckla mjukvara
Hittar du en process i företaget som kunder skulle kunna göra själva om den var mer automatisk? Väljer du att utveckla den kan du utöver att ha frigjort tid i ditt befintliga bolag även ha lagt grunden till ett nytt, eftersom du nu har en mjukvara som du kan sälja.

7. Investera en del av vinsten
Investera långsiktigt, till exempel på börsen, i andra bolag eller Bitcoin och kryptovalutor. I utdelningsaktier delas en del av vinsten ut till aktieägarna, den typen av direktavkastning gör dig mindre beroende av hur aktiekursen går.

8. Hyr ut dina lokaler och maskiner
Har du maskiner som du vet att andra verksamheter behöver då och då? Står din butik eller din lokal tom kvällstid eller helger, eller har du mer yta än du behöver? Undersök möjligheten att hyra ut till andra företag.

9. Tjäna på klick och annonser
Skapa hemsidor inom olika nischer (eller en blogg) som du ser till är sökmotoroptimerade och får mycket trafik. Lägg sedan in Google Adsense, som visar releveanta Googleannonser, eller affiliatelänkar – länkar till företag eller produkter som du får betalt för om någon klickar på. Exempel på affiliate-nätverk är Adrecord, Adtraction, och Tradedoubler. Hitta ett ämne som passar dig, använd Google Keywordtool och Trender för att kontrollera att det har potential och sök på Google för att se konkurrensen. AdSense fungerar även i videos om du har vad som krävs för att skapa virala sådana.

10. Installera solceller
Det går att få statligt stöd för installation av solcellssystem som ansluts till elnätet med upp till 30 procent av investeringskostnaden. Även om det dröjer några år innan en solcellsanläggning betalat av sig har den en livslängd på uppemot 30 år och ger därför avkastning på investeringen i många år framåt. Många förväntar sig även att elpriset kommer att bli högre i framtiden.

11. E-handel med dropshipping
Starta en webbshop men slipp inventarier, lager och frakt genom dropshipping. Det innebär att när en kund beställer en vara så skickar du en faktura till tillverkaren som sedan levererar varan direkt till din kund, du behåller en mellanskillnad.

12. Satsa på fastigheter
Köp lokaler och hyr ut till privatpersoner eller företag, som bostäder, kontor eller lager. Det tar oftast ett tag och att vara hyresvärd innebär ansvar, men bygger du tillräckligt med värde i bolaget kan du förvärva fler fastigheter, anställa och få en allt större passiv inkomst.

AV EBBA ARNBORG