<![CDATA[]]>

Rekord väntas för julhandeln

Gustaf Brickman

Publicerades: 17 december, 2012

66 miljarder kronor kommer handeln att omsätta i december, enligt siffror från HUI Research. Rekord igen med 1,5 procent om prognosen slår in. Och faktum är att bara fem gånger de senaste 20 åren har julhandeln inte slagit rekord.

Förutom några år på 1990-talet och finanskrisens år 2008 så är det idel rekord när vi pratar julhandel. Och december månad fortsätter att vara en oerhört viktig månad för många av Sveriges småföretag.

Men även om HUI Research tror på rekord så är de ödmjuka i sin prognos.

– Konsumenterna har foten nära bromspedalen, de kan släppa på den eller trycka ner den, beroende på hur omvärlden utvecklas, förklarar Johan Arnberg på HUI Research.

Positiva faktorer för julhandeln är finns det dock gott om: hushållens höga sparkvot, låg ränta, låg inflation, stark krona och stigande löner vilket gör svensken köpstark.

Vissa småföretag kan räkna med en större skjuts än andra i årets julhandel.

Sporthandeln väntas öka med 8 procent i december. Sport och fritid har varit vinnare i julhandeln de senaste fem åren. Till viss del sker det på bekostnad av kläd- och skohandeln och beror på den starka hälsotrenden.

Sämre beräknas det gå för möbler, elektronik och järn- och bygghandeln. Där ligger prognoserna på mellan 0,0 och 1,0 procent i tillväxt.