<![CDATA[]]>

Årets julhandel ingen höjdare

Camilla Björkman

Publicerades: 28 december, 2011

Försäljningen av kläder, skor och sportutrustning har minskat under december, visar nya siffror. Men Svensk Handel hoppas att mellandagsrean räddar årets resultat.

Försäljningen av kläder under december månad har minskat med 2,6 procent och skoförsäljningen har ökat med 0,3 procent, jämfört med samma period i fjol. Det visar en ny undersökning av Svensk Handel Stil.

Men efter en tung höst med dålig försäljning är siffrorna ändå positiva, menar Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil:

– Efter en höst med riktigt dåliga försäljningssiffror verkar julhandeln för modevaror delvis ha återhämtat sig och ser bättre ut hittills än många trott, säger han.

Samtidigt sitter många butiker nu på ett större lager än vanligt, på grund av den svaga höstförsäljningen. Mikael Sandström spår därför en bättre mellandagsrea än vanligt:

– Därför vågar jag mig på en gissning att skohandeln ökar mer än den gjort hittills i december och klädhandeln kommer att visa ett plus, om än litet, när vi är framme vid nyårsafton.

En orsak till den dåliga försäljningen före jul är bristen på snö och kyla. Framförallt sko- och sporthandeln har blivit lidande. Förra året steg sko- och sporthandelns försäljning med 44 respektive 34 procent i fjol. I år minskade samma branscher med 25 procent respektive 12 procent, enligt siffror från HUI.

Trots det ser man positivt på decemberförsäljningen:

– Jag tror definitivt att december kommer att vara bättre än november och att vi kommer att få se en försäljningsökning i december, säger Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut, till Dagens Industri.

HUI:s prognos är att försäljningen ökar med 1 procent under hela december. Man hade räknat med en försäljningstillväxt på 0,5 procent för detaljhandeln, men spår att siffran kan höjas till en procent. Det är dock den svagaste tillväxten sedan 1996, enligt HUI.